A nyár ajándéka

Shiatsu japán jele

A nyár ajándéka

10 éve éppen, ezidő tájt érkeztem el oda, hogy végleg összekapcsolódtam és megismerkedtem egy masszázzsal.

Amikor elkezdtem a jógát, nem tudtam, hogy nem csak azzal van dolgom. Remek jógatanárom  volt, aki egyben masszőr is volt. Természetesen kipróbáltam és függővé váltam. A masszázs és a jóga együtt olyan segítséget és jó érzéseket adott a testemnek-lelkemnek egyaránt, amiről nem akartam lemondani többé. Vágytam, hogy csinálhassam magam is. Tanárom ígérte, tart majd tanfolyamot... no, de arra hiába vártam. Mostani hallgatóimon látom ugyanezt a türelmetlenséget. Hogy nem tud várni, míg beérik egy dolog. Neki most, azonnal mennie kell. Így voltam vele - akkor - én is.

Jóga a 2018 08 17-21-i ERŐmerítő jógatáborban

Elkezdtem hát keresni, masszázs tanfolyamok után nézni. Persze gyorsan kellett, és a lehetőség szerint megfizethető áron.
Hamar elém került egy masszázs: a Shiatsu. Igaz, akkor nem nagyon tudtam pontosan, milyen is az? Utánaolvasva azt éreztem, ez jó lesz nekem. Így teljes bizonyossággal döntöttem mellette.

Nem is tudom, csak azóta, hogy ez mennyire nekem való masszázs volt és lett!

A tanár csupa szív, lelkes ember! A csoportnak maga sütögette a sajtos pirítósokat ebédszünetben. Lelkes kis csapatunk pedig, amit lehetett, beletett a tanulásba, csoportmunkába! Még sokáig tartottuk is a kapcsolatot egymással. A hangulat remek volt a tanfolyamon. Számtalan fotó is készült, hogy a vizsgára meg tudjuk tanulni-jegyezni azt a fogást, azt a sorrendet, amit tanultunk. Csuda érdekes fogások is voltak köztük!

Ahogy végigcsináltuk a tanfolyamot, egyre fesztelenebbekké váltunk, közvetlen lett a hangvételünk. És az érintést olyan természetesnek fogtuk fel, amennyire csak lehetséges. Nagyon jó érzéseket adott. Nehéz volt elszakadni a kis csapattól.

Shiatsu masszázs film - Egy S Ég Kp 141011 Nyílt napján

Mivel nekem jó érzés volt, ezt örömmel akartam másoknak is megmutatni, hogy átéljék, micsoda lehetőség van benne! Barátnőm sietett a segítségemre, az ő iskolájában teremtett végül csodálatos lehetőséget: az uttani tanárok voltak-lettek az én igazi próbáim. Barátaimon és rajtuk gyakoroltam be ezt a sok fogást. Nekik köszönhetem, hogy több, mint 10 éve folyamatosan tudom adni és ők egyre jobban kötődnek ehhez a masszázsformához.

Mert megélték, átélték, hogy néhány fogás után olyan könnyedén belelazul a testük és elméjük kikapcsol a hétköznap zűrzavarából. Megérkezhetnek a csendbe, egy belső nyugalmi állapotukba, ahol megtalálják azt a nyugalmat, amire mindig is vágytak.

Hány vendégem volt már! Volt, aki kismamaként, Olaszország helyett Budapestet mondva akkor hazájának, ragaszkodott e masszázshoz, mert még otthon megismerte s nem tudott elszakadni tőle. Volt, aki olyan csodás élményt élt át a masszázs alatt, amit elámulva mesélt nekem is s kérdezte: - Hova vittél el?!

Volt, aki azt kérdezte tőlem, hogyan varázsolom - lecsukott - szeme elé ezeket a színeket, mozgó csodálatos formákat? Erre csak te vagy képes! - mondta.

Olyan bizalmat, elfogadást élnek át. s velük együtt én is, amit megismerve ma már értem, miért is ide, ehhez a fajtájához vezéreltek engem. A Shiatsuban olyan mély elfogadás, alázat, megértés van mindkét fél számára, amit kevés masszázsfajtánál éltem át.

Bizalom

Azt azonban még az azóta továbbfejlesztett masszázs tanulásom során sem tudtam meg, amit Vanessa Bini könyvében leltem meg, hogy a II.-III. évezredre nyúlik vissza az alapja. Amikor is a Sárga Császár belgyógyászati alapkönyve a csi, dinamikus életerő fogalmát megalapozza. Ebben jelentették ki, hogy - ha a test energetikai rendszerét nézzük, - ennek az életenergiának áramolnia kell. A csi  köt össze minden szerkezetet és testi funkciót, és egységként működteti őket.

Ezenkívül a csi  jelenti az élet esszenciáját, ez az energetikai rendszer a személy halálának pillanatában szűnik meg létezni.

A keleti gondolkodás szerinti meridiánok mentén történő egyenletes és szabad áramlása egyszerre az egészség okozata és hatása is.

Ilyen formán maga a Shiatsu masszázs, - amely ezt az energiát szabadítja fel, az energetikai elakadást oldja fel, s indítja be a testben annak áramlását. Ilyen formán megelőző és gyógyító, tehát gyógymód is egyben.

A fő meridiánok, - melyek a belső szervekről kapták nevüket és ezek mentén dolgozunk mi, - nem csak a csi energia révén éltetnek, melyet a külvilágból vesz fel a test, hanem a külső forrásból származó táplálkozás és az érzelmi ingerek révén, melyek kielégítik a lelket. Ez is fontos követelménye az életben maradásnak.

EZ AZ, amit akkor még nem tudtam. Mára azonban már felismertem. Egyúttal válaszol arra kérdésemre, hogy miért is ezzel a masszázsfajtával kellett elsőként megismerkednem? Ma már bizonyos, és tudom, hogyan kapcsolódik össze a lélek állapota testi folyamatainkkal. Hogyan indítjuk el a blokkok útján vagy oldjuk fel és engedjük el lelki terheinket, akár a masszázs vagy a jóga, vagy az oldások segítségével is. Végső soron egyfajta önmegismerésben van a masszázs folyamatában részünk, s ez az az igazi kapcsolat, ami végérvényesen összeköti egyéb munkámat a Shiatsuval.

Számomra a masszázs - az önmegismerés, az önismeret folyamatában - a leggyengédebb forma. A teljes elfogadást, a feltétel nélküli szeretet és alázat mintáját mutatja minden egyes alkalommal. Hálás vagyok, hogy ezen keresztül is eljuttathatom a vendégeimet a megelégedettség, kilazulás és a felszabadulás útjára.
 
Tudom, hogy ők is hasonlót élnek át. Hiszen mindig újra jönnek, ragaszkodnak, szeretik ezt a formát.
Shiatsu masszázs
Természetesen hozzászoktak, hogy ez a földön, szivacson, ruhában zajlik s a ringató, felszabadító hátmasszázsnál kerül csak le a póló. Örömmel adják át magukat a kéz érintésének, a szabadságot és elfogadást nyújtó élvezetnek. A stressz, mint egy páncél, ilyenkor lehullik, s még a nyakban maradt elakadás is feloldódik teljesen a masszázs végére.
Nem csoda, ha a végén máris a legközelebbi időponton jár az eszük és hogy milyen kár, hogy vége lett a nem is kicsi, sokszor 1,5 órás folyamatnak.
 
Ha te is úgy érzed, hogy év közben nehezebb megadnod magadnak azt az időt, amire szükséged van, hogy ki tudj kapcsolni, el tudj lazulni és a szinte ringató, ellazító, kioldó érintésnek helyet adj, akkor gyere most, a nyár élvezetében, s hívj, egyeztessünk időpontot.
Kívánságod szerint a belvárosban (Oktogon közelében*) várlak szeretettel egy kis kényeztetésre. Gondolhatsz a hozzád közel állókra is, a masszázst ajándékozhatod is (katt az ajándékutalványra vagy IDE)!
 
Szeretettel várlak Erőmerítő Shiatsu masszázsomon!
 
Sütő Mária
* A helyszín azóta megváltozott: XVII. kerületben elérhető barátaim számára.)
Shiatsu masszázs utalvány
Új ajándékutalvány minta - Shiatsu kis
 
 

További cikk a témában: Az érintés varázsa