Jóga tapasztalatok

Amikor abbahagyod a túlerőltetést és az agy passzívvá válik,
ott kezdő
dik a spirituális jóga.
Amikor kiterjedtél a maximumig, akkor élj az ászanában,
és tapasztald
meg a szabadság örömét abban.
B. K. S Iyengar

Eredmények, fejlődések

Visszajelzések a 2016-os Darshan Jóga Stúdió felméréséből:
 
"Sütő Marcsi Iyengar jógájára járok már évek óta. Számomra ezek az órák beépültek a heti ritmusomba és kisebb túlzással elvonási tüneteim vannak, ha nem tudok menni. Minden óra után felszabadult, megkönnyebbült vagyok és a testem.. mintha kicserélték volna. Ez a másfél óra mindig egy jó kikapcsolódás, és egy jó foglalkozás magammal, amely több mint egy kis mozgás, mert testi-lelki töltődést is jelent. "
 
"Szeretem a helyet, nyugalmas, tökéletes a kikapcsolódásra, áthangolódásra, koncentrálni. Otthonos, nem hivalkodó, de minden, a termektől elkezdve az eszközökig rendben van. Fontos volt számomra az is, hogy amellett, hogy nincs 'fitneszterem' hangulata, a másik végletbe sem esik át, hogy erőltetetten indiai bazár legyen. 
Az erőmerítő jógákért különösen hálás vagyok Sütő Máriának, elképesztő figyelemmel és türelemmel tökéletesíti mindenkinek a mozdulatait. Már az első óra után maradandóan változtatott a jógához, a helyes testtartáshoz, és a precíz mozdulatok lelki kihatásaihoz való hozzáállása az enyémen, hiszen megtapasztaltam, milyen minőségbeli különbség van aközött, hogy nagyjából követem a feladatot, vagy a képességeimhez mérten a lehető legszabályosabban és legnagyobb fegyelmezettséggel/figyelemmel végzem."
Köszönöm nekik: SM.
 
2014 ősze - gyakorlás Tóth Györgyivel
Amikor hosszu távú ülő munkát kezdtem végezni először, kb 22 évesen, sok gondom lett. Először a szemem fáradt el, majd jött rendbe. Aztán meghíztam és lefogytam. Végül egy erős derékfájdalom lett úrrá rajtam, amin a gyógyszerek nem segitettek, még tünetileg sem.
Az orvosok a tartásomat okolták és feladták a gyógyulásom. Egyedül a gyógytornát ajánlották, mint némi segítséget. Azt is hamar fel kellett adnom az időbeosztásom miatt. De gondoltam, nem adom fel ennyi idősen, úgy, hogy egész életemben mozogtam valamit. Kutattam az ügyben és rátaláltam a jógára, mint alternatív módra és szerencsémre a Marcsi hirdetésére az iwiw-en. Sajnos, még egy ideig nem jutottam el hozzá, csak leveleztünk, de mikor munkahelyet váltottam, sikerült. Hamar elmúlt minden panaszom és nemcsak a mozgás örömét kaptam, hanem egy jó barátot, segítőt és rengeteg energiát is. Nemcsak fizikailag javultam, de energiát is kaptam ahhoz, hogy megvalósítsam az álommunkámat is. Köszönöm, hogy feléd sodort az élet és a kis jógás családhoz!
 
2014. szeptember 20.                                                           Tóth Györgyi
Szia Marcsikám!
 
 
Először is annyira szuper ez a jóga, hogy csak naaaa! :)
Szuperül csinálod, jó veled együtt lenni, köszönöm szépen! ::)))
Imádom a perfekcionista, mérnöki pontosságú Marcsikát!
 
Az, amit észrevettem, hogy teljesen másképp érzek most, mint amikor régen csináltam a gyakorlatokat. "Más, jobb" és sokkal jobban jelen tudok lenni.
 
Rengeteg jót kaptam tőled, ami a túlélésemben segített, ezért mindig hálás vagyok és leszek neked.
 
...
 
Persze ezután még inkább számítok a „tudásodra”,  képességedre és a szeretetedre, mert: "jóga nélkül, hogy tudtam élni?" - ez fogalmazódott most meg bennem, az újrakezdéskor.
 
Köszönöm szépen, ez a te érdemed Kedves Marcsi!
 
Szeretettel: Judit
 
12. 11. 10-12.                                                                       Szentiványi Judit
Gerinc egyengetés
 
 
Már korábban is kacérkodtam a gondolattal, hogy jógáznom kellene. Volt otthon egy könyvem, abból próbáltam ki néhány gyakorlatot. Habár fogalmam sem volt róla, hogyan kell szabályosan kivitelezeni a gyakorlatokat, már maga a tudat, hogy jógázom, segített a mindennapi stressz kezelésében. Ezért, mikor kiderült, hogy házhoz jön a jóga a munkahelyemre, rögtön tudtam, hogy nekem ott a helyem! Kezdetben nehéz volt, mert rájöttem, hogy mennyi mindent elfeledett a testem. Itt sem hajlik úgy, ahogy kéne, ott sem, még a nyakamat sem tudtam egyenesen tartani…
 
A kitartó gyakorlás viszont meghozta gyümölcsét! És ezt nem csak jógaórán, hanem a hétköznapok során is észlelem.
 
Egyenesedik a nyakam. Gyakrabban eszembe jut, hogy kihúzzam magam. Érzem, hogy erősödnek a gerincemet tartó izmok is. Ez nekem különösen fontos, mivel gerincferdülésem is van. Ezért én a jógára gyógytornaként is tekintek! A gyakorlatok nem csak a testemre, hanem a lelkemre is jó hatással vannak. Hihetetlen, hogy egy-egy gyakorlat kivitelezése során mennyi feszültségtől meg lehet szabadulni.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, a lényeg, hogy kezdjünk el jógázni, adjunk időt magunknak! A kezdeti sikertelenségektől pedig nem szabad elkeseredni.
 
12. 09. 24.                                                                             Vincze Viki
 
 
Az első órán olyan egyszerűnek tűnt, ahogy Marcsi mutatta a gyakorlatokat, de belekezdve már sokkal nehezebb lett. Persze semmi nem úgy hajlott, ahogy kellett volna (vagyis ahogy én akartam volna).
 
 
Aztán teltek a hónapok és most már minden könnyebben megy. Persze azóta is sokkal könnyebbnek látszik, amikor Marcsi mutatja. :) Az első gyakorlataink egyike a "trikonászana" és a "chatushpadasana" voltak.
8 hónappal később ugyanezeket a gyakorlatokat már sokkal nagyobb sikerélménnyel tudom megcsinálni és láthatom, hogy a testem mégis képes azokra a dolgokra. :)
 
12. 09. 20.                                                                            Kléri-Czakó Szilvia
 
 
 
Azt azért el szeretném mondani, hogy mennyire hálás vagyok azért, hogy a "sors" úgy hozta, hogy életem első igazi jógaóráját Te tartottad.
Előtte már egy jó ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy elmegyek valahova egy jógaórára, valamiért azonban mindig visszatartottam magam.
Aztán valamiért a Tiedhez "csak úgy" azonnal kedvet éreztem, és amint lehetőségem lett, mentem is. Valami nagyon vonzott Hozzád, persze nem véletlen :))
Óriási élmény volt életem első jógaórája Veled! Emlékszem, aznap este, mikor lefeküdtem, átjárt egy érzés az élménnyel kapcsolatban, amit akkor így fogalmaztam meg magamban:
 
"Olyan érzés ez, mintha minden sejtemben bizseregne a szerelem" :)
 
Emlékszem, még napokig a hatása alatt voltam!
Ezen kívül számos tanítással szolgált az az óra (na, meg persze a többi is! :)
Nagyon "nemes tükör" voltál a számomra, örökre bennem marad az a türelem, 
segítőkészség, alázat és tolerancia, amit mutattál irányomba.
Nagyon szép példáját mutattad annak, hogyan kell elfogadni a másikat olyannak, amilyen, és kedvesen bíztatgatni, hogy egyre csak jobb lehet.
 
Biztosan állíthatom, hogy Te szerettetted meg velem a jógát!
Neked köszönhetem, hogy hatalmas bizalommal vagyok iránta, úgyhogy az az aggályom is elmúlt, hogy béna vagyok hozzá! :)
Ha sikerülne ezt a mozgásformát beépíteni a "mindennapjaimba" (hetente legalább egy alkalommal), úgy érzem, az hosszú távon nagyon sokat adna.
 
Majd meglátjuk a Központban hogyan alakulnak a jógaidőpontok, addig is lehet, hogy kipróbálom itt Kecskeméten, valamilyen mozgásra mindenképpen szükségem lesz, hogy bírjam az elkövetkezendő néhány évtizedet "örömmel, élvezettel, szeretettel csinálni!"  :)
 
Egyszóval, nagyon-nagyon köszönök Mindent!!
 
12. 09. 16.                                                                 Bogi (Bodoglári Boglárka)
♦♦♦ 
Amikor elkezdtem, azt gondoltam, én annyira merev vagyok, ezeket a gyakorlatokat soha nem leszek képes megcsinálni. Rácáfoltam. És ezen én lepődöm meg a legjobban. Marcsi ugyan mondta, de nem hittem neki... és elcsodálkozom, milyen lelkes, hisz bennünk és mennyire tud örülni a fejlődésünknek! :-)
Ma már (majdnem) könnyedén bele merek menni bármilyen gyakorlatba, ami új, mert hiszem és megtapasztaltam, hogy nincs lehetetlen.. legfeljebb még én nem hiszem el magamról, hogy tudom.
 
 
És számtalanszor átléptem már a saját határaimat. Döbbenet! Köszönöm Marcsi.
 
12. 03. 19.                                                                           P. Ildikó
♦♦♦
 
Minden alkalommal meggyőződöm róla, hogy fantasztikus eredményeket ad a jóga. Közelebb visz magamhoz, bebizonytíja, hogy nincs lehetetlen. Csak a fejemben létezik a határ.
 
 
És ebben Marcsi nagy varázsló: olyan gyakorlatokra vesz rá, és leszek képes megcsinálni, amiket álmomban sem gondoltam! Így vagyok a fejenállással, a kézenállással, a váll-állással hengerpárnán... mi jöhet még? Csak ámulok!
 
12. 02. 07.                                                                           B. Szilvi
 
♦♦♦
 
Különleges megtapasztalás. Mióta jógázni járok, jobban érzem magam a testemben. Kisímultak az idegeim. Le tudom tenni a sarkam kutyában, és számtalan fejlődést éltem már meg. Sokkal jobban vagyok magammal. És érzem, ahogy fejlődik, nyúlik és lazul a testem, az izmaim, szalagjaim.
 

Mindenkinek ajánlom, aki jól akarja érezni magát a bőrében és érez egy kis hívást a jóga felé...
 
11. 11. 07.                                                                            B. Szilvi
Érzem, hogy a heti egyszeri alkalom már nem elég sem nekem, sem a lelkemnek, sem a testemnek. Egyre többet és többet szeretnék az "oázisban" lenni. Átformálódik a testem, a tudatom, s egyre tudatosabbá válok.
 
 
Figyelem magam, a testem, annak jelzeseit, a lelkemet, s ezáltal nemcsak magammal, hanem másokkal es a világgal szemben is egyre nyitottabbá válok. Figyelem magam, befelé tekintek, s ezáltal megtanulok figyelni másokra is, a világra is.
 
Kinyílt minden, s nyílik minden...
 
10. 03. 30.                                                                           Tajti Irina

♦♦♦

Mit jelent nekem a jóga?

 

Egyes dolgok meglétét természetesnek vesszük, így az egészséget, a szeretetet, a napfényt, ételeinkben a sót. Szavakkal nem igazán tudjuk megfogalmazni, hogy mit jelentenek számunkra.
 
Hogy mennyire fontosak életünkben, akkor érzékeljük, amikor hiányukban szenvedünk. Így vagyok én a jógával, ha kihagyok egy foglalkozást, nagyon érzem hiányát.
 
09. 03.20.                                                                            Zsóka
♦♦♦

Frederic Leboyer: Jóga várandósoknak c. könyvéből

 Tapasztalatom:
- Karok, lábak, gerinc egyre tágabb, könnyedebb mozgása.
- Izomerő, általános energiaszint növekedése, fiatalodás.
- A kamaszkor óta fennálló hanyag tartás ritkulása, megszűnése. Ebből fakadóan a hátfájások megszűnése.
- A szabadabb légzés, mely egy általánosabb ( tudati ) szabadságérzést is magával hoz.
- Tudatos megtapasztalása annak a törvénynek, hogy én a gondolataimmal hozom létre magamban a fizikai akadályokat, sőt betegségeket és ilyen módon fel is tudom oldani, elengedni őket.
- Könnyebb ellazulás.
- Egy pozitív légkörű csoporthoz tartozás, mely hiányol, odafigyel, bíztat és támogat.
 
09. 03. 16.                                                                            Ági
♦♦♦
 
Magamébbnak érzem a testem...
 
 
09. 03. 16.                                                                            András

♦♦♦

Semmi nem segít többet, mint amikor olyasvalamit tud kihozni az ember a testéből, amit két évvel ezelőtt lehetetlennek hitt, és még Marcsi is azt mondja - ez most nagyon szép.

 

És a családom is sokat kapott a jógától, mert sokkal kevesebb a csatározás közöttünk, higgadtabb és megértőbb vagyok (szerintük is, nem csak szerintem!)

Várom a hétfői együttléteket - most is ott leszek!

09. 03.                                                                                 Kata

♦♦♦

Amit észrevettem, a vállamtól lefelé folyamatosan mozgékonyabbá váltak az ízületeim (csodát 26 évi szteroidfogyasztás után nem lehet várni, ez is nagy eredmény, hosszú munka kell még a rendbehozatalára), és ami szignifikáns, a vérnyomásomra egy fél éve csak feleannyi gyógyszert szedek (eddig sem szedtem sokat). (A jóga előtt fél évvel kezdtem el szedni, mert nagyon felszaladt az alsó vérnyomásom). A nyakamat leszámítva jobb a közérzetem, kevesebbet fáj a gyomrom.
A hátamat már egyenesebben tartom ülés közben, járáskor is igyekszem odafigyelni, nehogy előre dőljek, de ez épp arra jó, hogy karban tartson a napi leterhelés mellett (stresszes  ülőfoglalkozás).
Most jön a tavasz, munka után talán többet tudok mozogni és látványosabb lesz az eredmény.

 

09. 03. 11.                                                                            Judit

♦♦♦

A jóga gyakorlása engem folyamatosan egy magas szintű test-tudatosságra nevel, a test belső világának felfedezésére, a befelé figyelésre.

 

A mi kultúránkban sajnos hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a testből érkező információkat, jeleket, amíg a test fájdalmassá nem válik és/vagy meg nem betegszik.
A jóga gyakorlásával az ember megtanulja kizárni a külső körülményeket, befelé fordítani a figyelmet, és tudatosítani a belső állapotokat, majd ennek tudatában már nem kint a külvilágban keresi a kényelmetlenségek okát.
A figyelem egyre inkább a fizikai betegségek és tudati, érzelmi zavaraink kapcsolata felé fordul, ami majd elvezethet a testi funkciók irányításának képességéhez.
Az ember önmagáról alkotott képének tágulásához és valóságról alkotott elképzelésének drasztikus átalakulásához vezet, vagyis egy önismereti, pszichológiai fejlődést is eredményez.
 
A jóga a legősibb folyamatos rendszer, mely az önkéntes fizikai és mentális önuralommal, s módosult tudatállapotokkal foglalkozik. Megadja a filozófiai keretet és elméletet, ami lehetővé teszi a nyugati pszichológia számára, hogy kiszabaduljon a betegségorientáltságból, és teljesebb választ adhasson minden ember fejlődési igényeire, hogy azzá váljunk, akik valójában vagyunk!

09. 03. 09.                                                                              Adi :)

♦♦♦

Jógázni akarok

„Mikor jógázom... szóval nem gondolok az élet nehézségeire, és úgy érzem, mind lelkileg, mind fizikailag képes vagyok mindenre. Teljesnek érzem magam, mint aki megtalálta, amit keres. És hidd el, szükségem van erre.” 

„Már sokféle mozgást kipróbáltam, de a Jóga… szóval mindent visz.”

„Nekem a jóga, abszolút terápiás jellegű.
Meséltem, hogy múlt héten volt egy durva dráma itt bent, és nagyon kiborultam. Olyan esélytelennek láttam a helyzetemet. Aztán tegnap végül megoldottuk, de a feszültség még jóga előtt bennem volt. De miután beszélgettünk, és jógáztunk egy nagyot... minden elszállt. Komolyan olyan teljesnek és boldognak éreztem magam. Nem pontosan tudom, hogy a beszélgetés, a társaság, vagy a jóga elemek... de asszem ezek összességében hatnak így rám.
Közben egyszer eszembe jutott a meló... de már nem úgy, hogy fúúú... vajon mi lesz, meg hogy oldom meg legközelebb. Hanem hogy képes vagyok rá. Mindenre..., amit csak akarok. Szóval, tényleg nagyon jó.”

2008.                                                                                    Kriszta

 ♦♦♦

Jógázni akarok

 

2007. októbere óta jógázom. Úgy érzem, sok mindent megtanultam a saját testemről. Például hogy a két oldal nem egyforma, az egyenesnek érzett tartás sem mindig egyenes, odafigyelni az érzetekre...

Az állással kapcsolatos és a légzési gyakorlatok is napi használatban vannak, akárcsak a testrészek ellazítását, bemelegítését célzó mozdulatsorok.

Egyéb sporttevékenységeknél, mikor sok oxigént kell felvenni, pl. túra hegymenet, futás, gyors biciklizés, könnyebb megtölteni a tüdőt és felszabadítani a szívet a szegycsont emelésével végzett mellkas-tágításos légzéssel.

09. 08. 14.                                                                           Dani
♦♦♦
 
Számomra a főbb tapasztalatok, hogy ha feszültebben megyek oda, akkor mindig nyugodtan, frissebben jövök el a végén (ha nem is mindig kipihentebben), az ízületeim lazábbak (ott is ropog, ahol idáig még azt sem tudta, főleg ebből veszem észre), nagyon jó lazító gyakorlatokat tanultunk (amiket az elején szoktunk végezni), már ezért magában is megérte elkezdeni jógázni, illetve mikor feszültség van a gerincem mentén, vagy a hátizmaimban, akkor azon mindig szokott segíteni.
 
09. 03. 21.                                                                           Dani