Az örömteli élet receptje

Az örömteli élet receptje
 
Abraham 10 tanácsa, melyek segítenek, hogy jobban érezd magad – a saját megjegyzéseimmel fűszerezve
Egyszer Jerry azt a kérdést tette fel Abrahamnak:
„Ha ti lennétek a „lángoló csipkebokor”, és én szeretnék a népem számára eligazítást kérni, milyen „tízparancsolatot” tudnátok adni?”     Amire azt válaszolta:
„Nos, parancsolatokat nem tudunk adni – de adhatunk néhány ötletet, amelyek segítenek abban, hogy te és a néped minél jobban érezzétek magatokat.”
 
1.) Keresd – legelőszöris – az örömet!
Azaz tedd legfontosabb mindennapi céloddá, hogy örömteli gondolatokkal legyél tele, hogy jól érezd magad. Gyakran kérdezd meg magadtól: minek örülhetnék most?
 
2.) Keress okot a nevetésre!
Nem mások kinevetéséről van szó – hanem tiszta, szívből jövő nevetésről.
Megkérdezheted időnként magadtól: mi apropóm lehetne most a nevetésre? Vagy tudnék-e gyártani okot – pl. humorral?
Akár ok nélkül is elkezdhetsz nevetni, olyan helyen, ahol nem ciki – vagy csupán elképzelheted, hogy ok nélkül elkezdesz nevetni – meglásd, már ettől jobb kedvre derülsz!
 
3.) Keress okot a dicséretre! (Magad és mások dicséretére)
a) Ha valaki mást megdicsérsz, nemcsak neki teszel jót (jobb kedvre derül, azaz magasabb rezgésszintre jut), hanem magaddal is: a figyelmed fókuszát egy általad értékelt dologra irányítod, s ezzel létrehozod magadban a megbecsülés-hála-szeretet-… magas rezgésszintű érzelmeit – azaz máris jobban érzed magad tőle.
Sőt, azzal, hogy a figyelmed tárgyává tetted a dicsért dolgot és koncentrált gondolatot szenteltél neki, ez a gondolat a vonzás törvénye alapján mágnesként még több hasonló tapasztalatot vonz az életedbe – s ezektől még többet érezheted magad jól a jövőben is.
Pl. megdicsérsz valakit, hogy milyen finom rántottát tudott készíteni, – ő örül a dicséretnek, – a te örömöd is nő azzal, hogy kifejezed, milyen finomat ettél – és mivel ilyen sokat foglalkoztál a dologgal (nem tértél hamar napirendre a dolog fölött azzal, hogy hát persze, nem nagy ügy, ilyet más is tud csinálni), a vonzás törvénye alapján biztos lehetsz benne, hogy hamarosan újra finomat ehetsz (lehet, hogy ő fog csinálni neked megint valamit, de az is lehet, hogy valami más módon).
b) Ha magadat dicséred (ha felfedezed és értékeled a jót magadban)
Ha elhatározod, hogy elkezdesz jó tulajdonságokat keresni magadban, akkor napjaid során egyre több fog a szemedbe ötleni, ugyanis a vonzás törvénye sok hasonló gondolatot szállít majd neked.
Kezdd a dicséretet azokkal a legegyszerűbb jó tulajdonságaiddal, amik azonnal nyilvánvalóak neked (pl. rendben tudom tartani a frizurámat; ügyesen tudok cipőt választani-vásárolni magamnak; jó társalgó vagyok; szép a szemem; jól tudok aludni; időben odaérek mindig a munkahelyemre…)
Tudd, hogy rengeteg képességed van – minden, amivel többet tudsz, mint egy csecsemő, a tanulási képességed, a teremtési képességed bizonyítéka!
Akár írd is listába, amik tudatosulnak benned! Ezzel egyrészt máris megnöveled az időt, amit örömben töltesz, másrészt a későbbiekben újra elolvasva megint felszíthatod vele az örömödet.
Ily módon megnő az önbecsülésed, békében fogsz tudni élni önmagaddal, lazább leszel és örömtelibb lesz az életed.
Természetesen legyél mindig tudatában, hogy másoknak is ugyanolyan sok jó tulajdonsága van, mint neked (persze nem feltétlenül ugyanazok,) – nem kell beképzeltnek lenned, magadat mások fölé helyezned, – de alá sem!
A lényeg, hogy „légy résen”, ismerd fel a kínálkozó alkalmakat, amikor megdicsérheted magadat, vagy másokat.
 
4.) Keresd a természetben, az állatokban és a többi emberben a szépséget!
Ezt ugye már megtapasztaltad: ha át tudod adni magad a szépség élvezetének, minden gondod-bajod valahogy elhomályosul?
Én azért hozzátenném, hogy az ember alkotta dolgokban felfedezhető szépség is örömtelibbé tud tenni… (pl. művészeti alkotások, szép épületek, tárgyak, ruhák…)
 
5.) Keress okot arra, hogy szeress! Minden napszakban keress valamit, ami a szeretet érzését hozza elő belőled!
Azt hiszem, ezt sem kell nagyon kommentálni: ha szeretet tölt el minket, sokkal jobban érezzük magunkat! Szeretni cool! Csudafinom! Ezért van az is, hogy szeretünk szerelmesek lenni!
Itt nagy előnyt jelent, ha van valami kedvenced, kutya-macska…, mert rájuk mindig tudsz szeretettel gondolni, hozzájuk mindig tudsz szeretettel viszonyulni. De egy képen látott állat, vagy kisgyerek is megteheti, hogy szeretet-érzésre hangoljon.
Ha kapcsolataid az emberekkel is felhőtlenek tudnak lenni, dicsérd meg magad   és meríts sok-sok szeretet-érzést rájuk gondolással, vagy a velük való kommunikációból.
Mondjuk, ha van egy jó párkapcsolatod, kedves rokonod, szomszédod, szeretett gyermeked, vagy más gyerek, akit kedvelsz, esetleg rajongasz a beosztottadért, főnöködért   , vagy kedvenc sorozatod hőseit érzed magadhoz közel, netán akad egy sportoló, színész, vagy más híres ember, akire gondolni megmelengeti a szívedet, – megteheted, hogy egy kis időt őrá szánsz gondolatban vagy ténylegesen, ha másért nem is, csak a saját jóérzésedért, hogy magasabb rezgésszintre kerülj.
Például felhívhatsz valakit úgy, hogy el is árulod neki: „nincs semmi különös, csak arra gondoltam, hogy olyan jó lenne egy pár mondat erejéig hallani a hangod”. Ezzel őt is jó érzésekhez segíted, hiszen elmondtad neki, mennyire értékeled a személyét. Ilyenkor persze nem kell sokáig feltartani őt, a lényeg, hogy felébredjen benned a szeretet-érzés, amiben a telefonálás után is benne tudsz maradni, ameddig jól esik.
 
6.) Keresd azt, ami lelkileg fölemelő!
Ez tulajdonképpen magában foglalja az előző tanácsokat is.
Azt keresd, ami a boldogság, békesség, szabadság, lelki tisztaság, szeretet, áhítat, tiszta tudás, tisztelet, megbecsülés, hála, öröm, lelkesedés, magabiztosság, derű érzését, magas szintű rezgését ébreszti benned.
És kerüld, ami a bosszankodás, türelmetlenség, aggodalom, stressz, szemrehányás, harag, bosszúvágy, gyűlölet, irigység, bűntudat, kisebbrendűségi érzés, félelem, fájdalom, kétségbeesés érzését, alacsonyszintű rezgését kelti benned.
Észreveszed magadon, hogy még olvasni is jobb érzés az előző bekezdést, mint az utóbbit? Ha igen, akkor most nyakon csíphetted a vonzás törvényének a működését: amire fókuszálod a figyelmedet, azt megteremted – jelen esetben önmagadban.
Ha hívő ember vagy, a vallásos iratok, szertartások között e szempont alapján válogathatsz. Isten (én a Mindenlétezőnek nevezem, mások az Univerzum vagy a Forrásenergia nevet kedvelik jobban) mindennél jobban örül, ha örülsz, ha derűs lelkű vagy, ha felemeled hozzá a lelked, ha befogadod békéjét, ha átitatódsz szeretettel, hálával.
Figyeld meg, hogy az öröm, a szeretet, a békesség és a remény érzésével kézen fogva jár: aki örül, az nem tud félni, mert telve van békességgel. Aki örül, az nem tud gyűlölni! Magasabb rezgésszinten az ember tele van reménnyel, derűvel, az egész világot a keblére ölelné!
Szóval írhattam volna címnek azt is, hogy „A szeretettel, békességgel teli élet receptje“.
Amikor azt keresed, ami lelkileg fölemelő, légy tekintettel az aktuális lelkiállapotodra. Figyeld meg, hogy milyen érzelmek töltenek el, és ne várd magadtól, hogy hirtelen nagy ugrással a csúcson leszel.
Olvasd el az “Érzelemskála” c. cikkemet, hogy tudjál értékelni minden kis javulást, amit képes vagy tudatosan elérni.
 
7.) Keress alkalmat arra, hogy lelkileg fölemelj másokat!
Segíts másokat hozzá, hogy az előbb említett magas rezgésszintű érzelmek ébredjenek bennük.
Ehhez csupán csak egyetlen biztos út vezet.
De előbb elmondom, hogy melyik a nem biztos, sőt nagyon ingoványos út: ha kezed-lábad töröd, hogy az illető külső körülményeit megváltoztasd. Ha ugyanis nem ő teremtette-vonzotta az életébe azt a változást, akkor az csak kérészéletű lesz, és amíg fennáll, addig sem biztos, hogy örömmel fogja őt eltölteni. (Volt már ilyen tapasztalatod? Hogy szíved-lelked kitetted, hogy pl. elintézz, megszerezz valakinek valamit – és ő nem értékelte, sőt engedte kicsúszni a kezei közül?)
Nem azt akarom ezzel mondani, hogy ilyen módon ne próbálkozz, ha arra érzel indíttatást! Végülis, meglehet, hogy az általad nyújtott fizikai segítség fogadására ő már belsőleg felkészült és ő maga (akár tudattalanul) vonzotta azt magához általad. Legjobb, ha egyenesen rákérdezel, hogy mennyire szeretné – a válaszából sejtheted, mire számíthatsz, hogy eléred-e vele, hogy boldogabb, felszabadultabb lesz tőle. Mindenesetre ne ringasd magad eleve abba az illúzióba, hogy sürgés-forgásod nyomán ő biztos, hogy jobban fogja magát érezni lelkileg. A régi bölcsesség is azt mondja, hogy akarata ellenére senkit sem lehet megváltani…
A biztosabb út az, ha direkt módon, a gondolkodását próbálod meg reménytelibbé, derűsebbé formálni. Használhatod a fenti lélekemelő praktikákat: okot keresni vele az örömre, nevetésre – megdicsérni őt vagy felhívni a figyelmét valami dicsérendőre – szépségekben gyönyörködni vele – szeretetre hangolni.
Légy tekintettel itt is a lélekemelés lépcsőfokaira, amit az előző ponthoz írtam: örülj a kis javulásoknak is – és légy megértő, türelmes, mint ahogy saját magaddal is.
 
8.) Keresd a jó közérzet érzését!
Hiszen, ha nem jó a testi közérzeted, akkor nem tudod olyan könnyen átadni magad az örömnek. Gondolj bele: ha mondjuk, fáj a fejed… vagy nem aludtál már két éjszaka… biztos, hogy még akkor sem lennél képes ugrándozni jókedvedben, ha valami nagyszerű hírt kapnál.
Általában igaz, hogy ahogy a lelkiállapotunk kihat a testire (a legtöbb betegség hátterében lelki okok állnak), ugyanúgy a testi állapotunk is hatással van a lelkiállapotunkra.
Ne habozz hát kívül-belül minden jóval gondját viselni a testednek – sejtjeid ujjongása lelkedet is képes napfénybe borítani!
 
9.) Tudd, hogy értéked csak az örömöd mértékével mérhető!
Minél alacsonyabb rezgésszinten vagy, annál inkább leblokkolod a (világokat) teremtő életenergia áramlását. A lét egy közös játék, melyben az adok és kapok egyensúlyra törekszik: kapod, amire te vágysz és adod, amire mások vágynak. Alacsony rezgésszinten nem tudod befogadni a feléd áramló energiát, nem tud eljutni hozzád vágyad megvalósulása és nem tudsz továbbáramoltatni energiát, mert nincs miből – szóval a Mindenlétező, az emberiség, a körülötted élők számára akkor vagy értékesebb, ha magasabb rezgésszinten, boldogabban éled az életed! Boldogságod viszont – mint tudjuk – független attól, hogy éppen milyen körülmények között élsz, hogy eddig milyen külső sikereket értél el!
Hogy egészen konkrét legyek: értéked nem attól függ, hogy milyen anyagi gazdagságot birtokolsz, mennyire jó az egészséged, az alakod, a párod, milyen státuszt értél el munkafronton – mindezek mellett te lehetsz egy csupa-rossz-hangulat ember! – s akkor a világnak nincs haszna-öröme benned, akkor egy olyan zárvány vagy, aki nem vesz részt az öröm-szeretet-energia-sugárzásos-teremtős élet-játékban, melynek élvezetére mindnyájan születtünk…
Szóval, ha egyre több örömteli érzés átélésére válsz képessé, akkor két legyet ütsz egy csapásra: a saját boldogságod megteremtésén túl hozzájárulsz az egész világmindenség boldogságának növekedéséhez!
Hogy jobban megértsd: képzeld el fordítva! Nem jobb hangulatra derülsz-e te is, ha a párod-édesanyád-édesapád-gyermeked fülig érő szájjal ér haza, olyan sok örömét lelte a mai napban? És ugye jobb hangulatban telik a munkaidőd, ha a főnök vagy a munkatársad épp jobb lábbal kelt fel és derűsebben szemléli a világot? Te persze ezektől a körülményektől függetlenül is képes lehetsz megmaradni belső örömödben (hála például a fenti praktikáknak), de azért nem tagadhatod, hogy örömteli emberekkel körülvéve a te örömöd is fokozódik. Szóval értékesebbek számodra az örömteli emberek!
Talán mégis azt gondolod, hogy azok az értékesebb emberek, akiknek pénzük van és adnak belőle másoknak is. Nos, képzeld el, hogy van egy nagybácsid, akinek kiállhatatlan természete van, rosszindulatú, türelmetlen, állandóan aggodalmaskodik, időnként teljes depresszióba esik, mindenkitől tart és irigykedik – szóval alacsony rezgésszintű érzelmekkel van tele – de közben, mivel telik neki rá, rendszeresen küld neked egy szép summát apanázsként. Tedd a szívedre a kezed – ettől értékesebbnek tartanád, mint embert? Keresnéd, élveznéd a társaságát? … Szóval maradjunk annyiban, hogy nem a pénz adja az emberek értékét.
Talán azt is gondolhatod, hogy azok az értékesebb emberek, akiknek nagy tudásuk van. Nem tudom, én ismerek olyan nagy tudású embert, akinek nem szívesen vagyok a társaságában … A lényeg az, hogy az ilyen ember is óhatatlanul kapcsolatba kerül a többi emberrel, azon túl is, hogy a speciális tudását kommunikálja – a rokonságával, munkatársaival, városa többi lakójával, a boltosokkal, az internetes kapcsolataival, konferenciák szüneteiben, … – és isten tudj’ merre billen a mérleg: az a több, amennyi örömöt hoz a világnak a tudása, vagy az, amennyi örömtől megfosztja személyisége a vele kapcsolatba kerülőket …
Vagy az értéket a karcsúság, a jó alak adja? Akkor miért van óriási rajongó tábora Meat Loafnak vagy a Pa-dö-dőnek (most ez független az én zenei ízlésemtől!)? Miért tudtuk a szívünkbe zárni Kazal Lászlót vagy Csala Zsuzsát? Máshol húzódik az értékes és a nem értékes ember határa!
Egy szó, mint száz: értékes az, aki örömben élve, örömöt sugározva éli az életét. Ha értékes akarsz lenni, értéket adni a világnak, törekedj erre!
 
10.) Tudd, hogy teljes mértékben rajtad áll, hogy megteszed-e a felsoroltak bármelyikét – minden percben szabadon dönthetsz!
Ez nem 10 parancsolat, hiszen semmi büntetés sincs kilátásba helyezve. Nem kényszerít senki és semmi, hogy élsz-e vele. Szabad vagy!
Inkább a kétszeresen kedvező hatását vedd fontolóra ezeknek a tanácsoknak, ötleteknek:
először is, ha használod őket, máris boldogabban, egy belső harmóniában tudod élni az életedet;
másodszor pedig, a vonzás törvénye alapján, a hasonló a hasonlót vonzza elv alapján, ha boldogabb érzések töltenek el, akkor jövőbeli tapasztalataid is boldogságra okot adóbbak lesznek, pl. céljaid is könnyebben megvalósulnak – szóval Abraham szerint ezek a tanácsok keretet nyújtanak egy nagyszerű, teremtő élethez!
 
 

Legyen hírlevél: