11. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

"...egy hirtelen gondolattól vezérelve egyik szomszédomat, - szintén két udvarias megszokott kérdéskör után - meghívtam egy capuccinóra hozzám. Érdekes, mély, tartalmas beszélgetés kerekedett belőle. 25 éve egy házban lakunk. A napi vagy inkább heti, havi találkozásaink során csak egy rövid érdeklődésre futotta...

S most már, az első capuccinó óta, egészen más lett a kapcsolatunk. Rálátunk egymás életére… megértve tekintünk a másik sorsára és meglátva olykor a párhuzamot, még segíteni is tudjuk egymást. Munkalehetőség, sok alkalom a gondolatcserére, közvetlen kapcsolat és sok más indult el kettőnk találkozásából. És hová tud majd még fejlődni?!

Tudunk beszélgetni arról, mi is szükséges napjainkban a boldogsághoz. A megfeszített munka mellett adódik alkalom az odafigyelésre, két kedves pillantás között meglátjuk a másikban rejtező, szavak építette falakat, és az érdeklődő figyelem után szinte látjuk a leomlásukat.

A lakótársam szállodában dolgozik. A műszak hosszú, 24 órás, sokszor nagyon aktív éjszakákkal. S a mellette dolgozók egyre nagyobb ragaszkodással vannak iránta. Mert pontos, igazat mond, egyenes jellem. Körültekintő, és teljes felelősséggel végzi munkáját. Mind a főnökei, mind a műszak munkatársai szeretnek vele dolgozni. És éppen emiatt örömmel várják a vele közös műszakot. Akkor is, ha esetleg határozottan felhívja a figyelmet a hiányosságokra… tőle jó néven veszik ezt is!

Mi történt volna, ha akkor, amikor az a belső hang azt súgta, „üljünk le egy capuccinóra” – nem hallgatok rá? Nem ismerem meg, milyen nehéz élethelyzetekben áll talpra újra és újra. Küzd önmagával és a sorsával. Tiszteletem egyre nő iránta. Sokat tanulok tőle. Az ő tükrében más fényt kap az életem. Köszönöm neki a tanulságaimat.

  Capuccino

Hol van társas kapcsolatainkban ez a megnyugtató megértés? El tudjuk-e fogadni szüleink, rokonaink, ismerőseink más életfelfogását, más megközelítését – ha nem egyezik éppen a mi általunk gondoltakkal? Hányszor mondjuk türelmetlenül, ezt vagy azt nem jól csinálja a barátnőnk, hiába mondjuk neki… Miért akarjuk megváltoztatni a hozzánk közel állókat? Miért nem hallgatjuk meg teljes nyíltsággal, és értjük meg őket úgy, ahogyan most tudják élni életüket?

Hiszen a saját sorsunkban ugyanúgy ott vannak a hibák, tehetetlenségek, elakadások… és ugyanúgy mi magunk sem tudjuk megtenni a sorsdöntő lépést, hiába látja rajtunk kívül mindenki más. Csak akkor, amikor már vállalni tudjuk. Hiszen csak akkor tudunk dönteni, amikor megértünk rá mi magunk is. És mégis türelmetlenül vágjuk oda, hogy „ezt vagy azt kéne csinálnod”… és értetlenül fordulunk el tőle, ha az ismerősünk mégsem hallgat ránk."

 

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

Megjelenik hagyományos (2016) és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

 E-book kis kép

 

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

sutomaria kukac eromerito pont hu

+ 36 70 314 11 92

Legyen hírlevél: