8. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

"Csináljunk most egy különleges gyakorlatot: helyezkedjünk a másik helyzetébe. Az indiánok ezt úgy fogalmazzák, „senki sem járhat a másik mokaszinjában…” Mégis: próbáljuk meg egyszer. Csak figyeljünk. Aktívan legyünk ismerősünk mellett és fogadjuk el történetét, érveit, indokait. És csak erősítsük meg. Bólogatással, igenléssel. Hogy értjük szavait, érveit, érzéseit. És valóban próbáljuk meg elfogadni őt teljes valójában. (Ne vigyük túlzásba, mert akkor éppen az ellenkezőjét érjük el.) Kérem, vegyük komolyan ezt a gyakorlatot. Őszinte érdeklődés legyen bennünk a másik iránt!
Figyeljük a reakciót, a választ, hogyan esik ez neki, milyen érzései, megfigyelései lesznek ezután. A legtöbbször kellemes visszajelzést kapunk, milyen jól elbeszélgettünk! Sokkal tartalmasabbnak, érdekfeszítőbbnek találják majd a beszélgetést.
Gondoljuk végig, magunkban, belül, milyen változás indult el a gyakorlat folyamán? – Hány gondolatot kellett menet közben elhessentenünk, hány közbeszólást állítottunk meg, hány gondolatfutamot töröltünk és milyen messzire vitt volna saját gondolkodásunk?
És legyünk figyelmesek arra, mennyivel többet tudtunk meg ilyen formában beszélgetőtársunkról. Hány olyan dolgot tár fel, kimondva vagy kimondatlanul, testbeszéddel, amelyet saját gondolatainkat követve, menet közben, talán észre sem vettünk volna… Milyen gazdag információmennyiséggel térünk haza ezután?
Miben változtat meg minket ez a gyakorlat? Vajon hajlandóak leszünk-e ezután a másikra másként, jobban odafigyelni?
Többet ad-e ez a gyakorlat a hétköznapok rohanásánál?
Mennyi odafigyelésre, megértésre vágyik a másik, és képesek vagyunk-e ezt megadni neki csupán azzal, hogy értő módon meghallgatjuk?
És milyen könnyen megadhatjuk ezt."
 

 

Megjelenik hagyományos (2016) és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

 

E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

sutomaria kukac eromerito pont hu

+ 36 70 314 11 92

 

Legyen hírlevél: