1. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

Tréninget tartottam nemrég. A téma: egy kreatív technika… megmozgat, feltölt!

A tréninget úgy építettem fel, hogy minél több gyakorlásra nyíljon lehetőség. Hiszen szokatlan a módszer. Így érem el, hogy egyre természetesebbé válik majd az alkalmazása, a sok kimondott és ki nem mondott tiltakozás ellenére. Hiszen az eddigi tanulási módszerünkkel éppen ellentétes a módszer. Agyunk nem a szokványos módon tárolja az információt. A hagyományos: lineáris jegyzetelési forma – sok szöveggel. Ez az új: sok kép – kulcsszavakkal. Ezt kihasználva mégis mágikus módon könnyíti meg az emlékezésünket. 

...

Volt egy momentum, ami élesen megmaradt bennem. Egy résztvevő mentette magát, hogy mennyire nem tud rajzolni. Ez is a kreativitás, a felszabadultság egyfajta formája. Elmesélte történetét a gyermekkorából. Festő nagybátyja unokaöccsét meg akarta tanítani rajzolni. Ugyanis környezete, tanárai úgy ítélték meg, ez a gyermek alkalmatlan a rajzolásra.

Feladatot adott neki: rajzoljon így, úgy, amúgy. Aztán, mivel nem azt az eredményt kapta, amit előre elvárt tőle, lemondóan legyintett:  „Áh, te sosem nem fogsz megtanulni rajzolni.” Ezzel (szinte) örökre elvágta hősünk életét. Megpecsételte sorsát, kimondva az ítéletet, érzékeltetve vele, hogy mennyire tehetségtelen. Így aztán hosszú évtizedek során át biztos volt abban, ez így igaz, hisz ki merne egy festőművész állítása ellen bármit is szólni?

Ezen a téli napon mégis arra akarom rávenni, ami gyermekkora óta – önmaga és mások által – tiltott volt számára. Megfellebezhetetlen volt az ítélet. 

...

A legnagyobb csoda azonban maguk a rajzok voltak. Elsőként egy fejest ugró embert ábrázolt, érzékeltetve az egész könyv teljességét, milyen mélységekbe visz el. Egy térbeli rajz következett az agyról: „A sok gyakorlattal elérhetjük már meglévő tudásunkat, és csiszolhatjuk tovább különleges feladatokkal.” mondja.

Következett egy labirintus. Jelentése: mennyi különleges feladat bújik meg a könyv lapjain és jutunk egyre jobban és jobban tudásunk, önmagunk rejtett bölcsességéhez. Ezután számos nyitott ajtót láttunk, melyek a saját magunkhoz vezető utat, számtalan új terület kinyílását fejezte ki. Öröm volt hallani lelkesült hangját, ahogy lendületbe jött, sorolta szinte elfúló hangon, hisz oly gyorsan akarta elmondani, milyen értékes könyvre lelt rá, hogy mennyi csodálatos dolog van benne!

Számunkra és számomra az vált felejthetetlenné, ahogyan feledve nagybácsija ítéletét – és most már maga számára is végérvényesen –, bebizonyította, hogy bizony mégis tud rajzolni!

 Agytérkép

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

 

Következő részlet: http://eromerito.hu/content/2-reszlet

Megjelenik hagyományos (2016)és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

sutomaria kukac eromerito pont hu

+ 36 70 314 11 92

Legyen hírlevél: