13. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből
 
"Idén dolgoztam egy hölggyel, aki eléggé le volt lassulva. Csinos, fiatal, egyedülálló, remek állással. Jól érezhette volna magát. Mégis amolyan se víz, se hal típusnak tűnt. Pontos volt, jól végezte a dolgát, főnökei megbíztak benne. Kinevezték egy munkaterületre, amit remekül csinál, mégsem tudott neki örülni.
 
Szakmailag előre akart lépni. Volt egy téma, amit vonzónak talált. HR terület plusz tréneri képesítés. Még valamit tanult volna hozzá, aztán önállóan is csinálta volna. Ebbe az irányba szeretett volna lépni, fejlődni. Aztán mégsem tette meg. Egyszerűen nem érezte jól magát ebben a szerepben. Nem találta annyira vonzónak ezt a területet, sem az újat, hogy megtegye az első lépést.
Közös munkánk során derült ki, hogy mennyi kreativitás van benne. Érdekelte a lakberendezés. Beiratkozott egy tanfolyamra, sikerrel elvégezte. Azt tervezte, egyedül alakít ki lakásokat, egyéni vállalkozóként. Mégsem haladt a célja felé sem olyan ütemben, ahogy várható lett volna.
 
Egyszer csak felbukkant az igazi vágya, amit – mint később kiderült – még saját maga elől is rejtegetett. Több nyelven beszélt. Korábban idegenforgalomban dolgozott. Élvezte az utazást, a vele járó szabadságot, az emberekkel való ismerkedést, könnyen megoldotta a feladatokat. Jól érezte magát ezekben a projektekben. Valahogy soha sem látta problémának őket! Dolgozott önkéntesként is. Önálló volt, megtapasztalta
saját erejét. Jól érezte magát ezekben a projektekben. Nem okozott számára gondot sem a távollét, sem az idegen kultúra. Végre kiderült, - bár restellte bevallani, - hogy erre, ilyen életre vágyik!
De a szülői elvárás más volt: „Valami rendes, jól fizető, fix állásban kell dolgoznod!” Kiderült, szülei nem tartják „rendes” foglalkozásnak az utazással járó munkát, mondván, abból nem lehet megélni. Pedig amikor a régi munkahelyéről, feladatairól mesélt, csak úgy csillogott a szeme!
 
Végre rátaláltunk az igazi okra. A szülői elvárás, a gyermeki megfelelés vágya. Az apa mondanivalója keményen hangzott: „Édes lányom, mikor lesz már tisztességes munkád? Ebből hogy fogsz megélni?” Mellé szomorúság, elkeseredettség társult, ez áradt a szülőkből. A tények nem számítottak, sem lányuk szakmai sikere. Ő pedig már nem akart mesélni nekik, nem akarta megosztani velük az élményeket, hisz a várva várt öröm, lelkesedés és támogatás helyett csak lesújtó mondatot kapott. Mintha a szülei sosem lettek volna vele elégedettek! A mostani munkáját is ezért tartotta meg.
 
Korábban elért sikerei felidézése hamar megerősítette. Komoly helyzetekben állta meg a helyét. Ráadásul idegen országban, egyedülálló nőként egzisztenciát teremtett! Ezeket végiggondolva, rájött, mikor volt a legboldogabb és a leggazdagabb: amikor a saját megelégedésére élt. Amikor azt tette, abba az irányba indult, ami felé a szíve vonzotta. Igazán önmaga tudott lenni! Kisimult arcán a mosoly is megjelent, ahogy ezeket felidézte.
 
 Sikeres nő
 
Idáig jutottunk, s megszületett benne az elhatározás. Legközelebbi találkozónkon már lelkesen mesélt. Mit lelkesen? Kivirágozva! Össze sem lehetett hasonlítani a korábbi énjével. Megvolt a külföldi állás, vonzó helyen, Görögországban. Várta a kihívás. Ott lüktetett benne az élet! Korábban halkan, vontatottan beszélt, kérdésre kérdéssel válaszolt... most pedig áradt belőle az öröm, az információ, a részletek, gyorsan, pergőn… Már a csomagolást szervezi. Megfelelő tartalékkal indul. Kérdés, kételkedés sem volt benne, amikor felmondott. Alig várja a nyár elejét, az indulást! Rajzeszközeit viszi s ősszel fogja bemutatni addig készült rajzait, terveit tanárának.
 
 Siker
 
Amikor elbúcsúztunk, egy más nő távozott tőlem. Egy sikeres, határozott, céltudatos, lelkes nő, aki elégedett az életével, és tudja, milyen sok lehetőség és történet vár rá. Még a tartása is megváltozott, büszkévé vált, látszott rajta, hogy tisztában van saját értékeivel."
 

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

Következő részlet: http://eromerito.hu/content/14-reszlet  

Megjelenik hagyományos (2016) és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

 

E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

eromerito kukac digikabel pont hu

+ 36 70 314 11 92

Legyen hírlevél: