18. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

"Veszteségelemzés – Lista önmagunkról

Nem vagyok híve a negatív irányú megközelítésnek, a hibák keresgélésének. Ezt meghagyom másoknak. Elég, ha rosszabb napjainkon meglátjuk ezeket, olykor sajnos felnagyítva, ami még jobban elveszi a kedvünket és a lendületünket. Ezért nézzük azt az esetet, hogy mikor veszítünk energiát? Hiszen ez a legelső veszteségünk. Sokat veszítünk például azzal, hogy nem hiszünk vagy bízunk magunkban. Főleg olyan esetekben, amikor új szituációba kerülünk, kihívó feladatot kapunk vagy csak egyszerűen letörtek vagyunk valamiért. Ilyenkor kell az igazi töltés, lendületvétel, támasz és erősítés. Forduljunk hát magunkhoz ilyen esetekben is!

Most, amikor minden rendben van velünk, kezdjünk egy olyan lista összeállításához, amiben pozitív tulajdonságaink szerepelnek elsőként! Van, aki kettőnél megáll. Vagy értetlenül néz, hiszen ilyen nincs is! Vagy azt mondja: „Minek erről beszélni? Pláne, leírni?!”

 

Szükségünk van megerősítésre!

Nos, pont ezeknek az embereknek van szükségük megerősítésre, mert valószínűleg olyan kritikus közegben éltek, nőttek fel, ahol az elismeréseket, megerősítéseket nem kapták meg. Nem túlzásokat kell leírni. Tényeket, adatokat. Ha ilyet sem tud valaki felsorolni, akkor elég valószínű, hogy csak a hiány, az elégedetlenség, a tökéletlenség meglátására készítették fel.

 

Hogyan légy önmagaddal egyensúlyban, ha csak a rosszat vagy képes meglátni?

Egyensúlyra törekszünk, ezért a „rossz”-nak tekintett dolgok mellé a pozitív oldalt is fel kell sorakoztatni. Semmi túlzás, rózsaszín képfestés, semmi illúziókergetés. Pusztán a realitást!

Folytathatjuk azokkal az esetekkel, történetekkel, amelyekben erősek vagyunk, sikeresek, ügyes problémamegoldók. Aztán jöhetnek a megérzések, az intuitív dolgok! Tegyünk hozzá olyan szituációkat is, amikor váratlan helyzetben feltaláltuk magunkat, segítettünk esetleg másoknak – önzetlenül.

Hidd el, szép lassan kikerekedik ez az oldal is!

Még egyszer: nem irreális dolgokat kérek. Csak a megtörtént, reális eseményeket, jellemzőket, tulajdonságokat.

Vedd elő a füzetnek ezt az oldalát akkor, amikor letört és rosszkedvű vagy, ne adj isten, kilátástalannak látod a helyzeted. Olvasd el saját soraidat – önmagadról! Elhiszed, hogy erőt tudsz belőle meríteni? Kinek hinnél ilyen esetben, milyen tanácsot hallgatnál meg szívesen? Bízom benne, hogy saját magadnak fogsz hinni!"

 Ellenőrző lista

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

Következő részlet:

Megjelenik hagyományos és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

 

 

E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

eromerito kukac digikabel pont hu

 

+ 36 70 314 11 92

 

Legyen hírlevél: