7 dolog - sikeres emberektől

7 dolog, amit a sikeres emberek reggel fél nyolc előtt csinálnak
 Reggeli időszak
A sikeres emberek sokfélék. De egy valami közös bennük: ahol mások legyőzhetetlen akadályokat látnak, ők kihívásokat, amiket sikeresen teljesíthetnek. Önbizalmukat annak köszönhetik, hogy túl tudnak lépni a negatív dolgokon, amik sok embert visszatartanak. A sikeres emberek úgy gondolják: az akadályok nem ellehetetlenítik az utat, hanem azok jelentik azt – írja Travis Bradberry, a Forbes.com külsős, érzelmi intelligenciával és vezetéssel foglalkozó szakértője. Travis szerint ez a másként gondolkodás segít túllépni a korlátokon. És mindez a reggeli rutinokkal kezdődik. A legsikeresebb emberek így osztják be napjuk első óráit.
 
1. Limonádét isznak.
Felkelés után érdemes citromos limonádét inni: ez növeli fizikai és mentális energiáinkat is. Javítja a tápanyagok felszívódását, ezzel olyan természetes energiákhoz juttat, amik egész nap kitartanak. A legjobb üres gyomorra inni, úgy hatékonyabb. Érdemes 15-30 percet várni mielőtt ivás után ennénk. (De nem érdemes citromlevet inni víz nélkül, mert károsítja a fogzománcot!)
 
2. Edzenek.
Richard Branson, Tim Cook és a Disney-s Bob Iger is mind reggel 6 előtt kelnek, hogy megmozgassák a testüket. Bár a korai kelés és a tornázási szokásaik őrültségnek hathatnak, a kutatások alátámasztják gyakorlatukat. Az amerikai Eastern Ontario Research Institute vizsgálata alapján, akik 10 hét alatt heti kétszer mozogtak, sokkal jobban érezték magukat testileg és szellemileg is. Az amerikai University of Bristol kutatása szerint azok, akik naponta edzettek, több energiájuk volt, és pozitívabban álltak a dolgokhoz. Elég tíz percet mozogni, már akkor jobban érezzük magunkat.
(Talán az sem véletlen, hogy egy jóga pozicióban álló ember fotóját tették a cikk illusztrációjaként. SM.)
 
3. Lekapcsolódnak.
Howard Schultz motivációs emaillel kezdi a napját, amelyet munkatársainak küld. Ezután lekapcsolódik, és ezt az időt arra használja, hogy eddzen és a családjával legyen. Amikor felkelsz, és egyből az emaileket, Facebookot, üzeneteket kezded el nézegetni, sokkal nagyobb valószínűséggel veszted el a fókuszt, a reggeled mások szükségleteire megy rá.
 
Sokkal egészségesebb reggel először inkább kikapcsolódni valahogy, hogy jól induljon a nap.
 
4. Egészséges reggelit esznek.
Azok az emberek, akik reggeliznek, kevésbé hajlamosak az elhízásra, stabilabb a vércukorszintjük, nem annyira éhesek később. Ezek a statisztikák ráadásul még csak azokról szólnak, akik egyáltalán, bármit reggeliznek. Ha egészségesen reggelizel, produktívabb leszel.
 
5. Gyakorolják az éber meditációt.
Az éber meditáció egyre népszerűbb a legsikeresebb vezérigazgatók között. A sikerességük az üzleti életben nagyban köszönhető annak, hogy sokat fordítanak saját produktivitásukra és általános jóllétükre. A kutatások szerint az éber meditáció segít a stressz legyőzésében, mert lefojtja a támadj-vagy-menekülj, evolúciósan belénk huzalozott reakciót, megkönnyíti a koncentrációt, növeli a kreativitást és az érzelmi intelligenciát.
 
6. Kijelölnek napi célt.
Benjamin Franklin megszállottan tervezte meg napjait. Minden reggel felkelt 4-kor, és aprólékosan összeállította napi beosztását. A körültekintő célmeghatározás megtérül: ha okosan megtervezed a napodat, nagyobb eséllyel éred el a céljaidat.
 
7. Nemet mondanak.
A nem egy nagyon hathatós szó, ami megvédi a becses reggeled. Amikor arra van szükség, hogy nemet mondj, ne használj olyan kifejezéseket, hogy “Nem hiszem, hogy meg tudom oldani”, vagy “Nem vagyok benne biztos”. Egyszerűen mondj nemet, szükséged van reggel arra az időre. A University of California kutatása szerint azok, akiknek nehezen megy a nemet mondás, sokkal több stresszt élnek át, nagyobb valószínűséggel kiégnek, és a depresszióra is hajlamosabbak.
 
Persze az aranyszabály most is az, mint mindig: érdemes ezeket a dolgokat együtt használni, kiválasztani azokat, amik a legjobban fekszenek neked.
 

Legyen hírlevél: