14. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

"Barátnőm panaszkodik, nem találja önmagát. Egyetem, nagy szerelem, házasság, két gyerek. Már felnőttek. Jószerivel azoknak lehetne mondani őket. De ő még úgy érzi, segítenie kell nekik. Már túl van a csalódáson, a váláson. Párjától mégsem tud elszakadni. Támogatja munkájában, vállalkozásában. Hisz végülis onnan kap fizetést. Ugyanakkor  a kapcsolatuk furcsa. Már nem azokon az alapokon nyugszik, amelyekről indultak és fejlődtek. Szokatlan függőség érződik mögötte. Kiszolgáltatottság, függőség valamitől, amit barátnőm nem tud elengedni, nem tud elbúcsúzni tőle. Érzi, tudja ő is. Mégsem tud lépni. Nem tud elindulni a maga útján. Látod a próbálkozásait, elszakadási kísérleteit, és a kilépési lehetőségeket. Tudod, hogy ez a helyzet nem szolgálja az előrelépését, szellemi vagy egyéb fejlődését. Fáj látnom őt szenvedni, bizonytalannak lenni. A komoly, határozott nő a saját élethelyzetében nem tud haladni. Vajon jót teszek-e vele, ha véleményemet, meglátásaimat adom, elmondom neki? Ha újra és újra elmondom, mit is és hogyan kéne tennie – szerintem?

 
Mikor teszünk jót valakivel? Ha elmondjuk a bennünk felbukkanó gondolatokat, féltést, aggodalmat és határozott döntésre bíztatjuk, úgy, ahogy mi gondoljuk? Vagy meghallgatjuk és kérdésekkel segítjük gondolkodási folyamatát? Most a szakma lép előtérbe bennem: tanácsadóként a folyamat-tanácsadási eljárást ajánlom. Hogyan tudom ezt röviden leírni? A lényege, hogy senki helyett nem oldjuk meg a problémáját. Akkor tudjuk igazán támogatni, vagyis segíteni neki, ha nem akarunk mindenáron, erőszakkal segíteni.
 Dusty
Fontos az értő figyelem. A baráti megértés, elfogadás. Persze lehet az a kívülállóé is. Az egész folyamat lényege a „kihangosítás”. Elegendő a lényegre irányuló kérdésekkel terelgetni. Akkor tudunk jól haladni, ha jól figyelünk rá. Ha helyzetének és a benne felmerülő gondolatainak megfelelő kérdéseket teszünk fel neki, már sokat tettünk. Ha hagyjuk, hogy szinte hangosan gondolkodjon, és a maga ritmusában haladjon a saját folyamatában, így térképezve fel jelen élethelyzetét, érzelmi és lelkiállapotát.
Amit igazán tehetünk: együtt érezni, együtt lélegezni vele. Csak kísérni a folyamatot időben is hozzá idomulva. Meghagyni, hogy a saját tempójában fedezhesse fel, hol is tart, mi a helyzetének a lényege, mi és mennyire fáj neki, mennyire tudja ezt elfogadni, és végül: felismerni, mit is kell majd tennie, amikor megjön hozzá a saját ereje."
 
Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

 Megjelenik hagyományos (2016) és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

 

 

 E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

eromerito kukac digikabel pont hu

+ 36 70 314 11 92

 

Legyen hírlevél: