Több mint 12 ezer ember

Több mint 12 ezer embert látott meghalni, ezt a 12 dolgot tanulta tőlük
 
Az 1908-ban, az indiai Varanasi városában alapított Kashi Labh Mukti Bhawan egyfajta hospice-házként működött. Az ott megnyugvást kereső emberek az remélték, hogy életük utolsó hónapjait a lehetőségekhez mértben kényelemben és méltósággal tudják eltölteni..
Bhairav Nath Shukla 44 évig vezette a helyet, és most 12 nagyon fontos élettapasztalatot oszt meg, melyeket az ott lakóktól lesett el:
Shukla
1. Rendezz el minden konfliktust, mielőtt távoznál
Shukla elmesélt egy esetet Shri Ram Sagar Mishr-ről, aki egy szanszkrit könyvkereskedő volt. Mishr volt a legnagyobb a hat testvér közül, és a legkisebbel volt a legszorosabb kapcsolata, de egyik évben csúnyán összevesztek, és egy magas falat is felépítettek házaik mellett, hogy ne lássák egymást.
Mishr, mikor érezte, hogy közel a vég, elment a panzióba, és kérte, hogy a 3-as szobát adják ki neki. Meg volt győződve arról, hogy 16 napra rá fog meghalni. A 14-ik napon arra kérte Shuklát hogy hívja be az öccsét, akivel 40 éve nem beszéltek.
A 16-ik napon megjelent a testvére, akitől Mishr azt kérte, hogy bocsásson meg, és bontsa le a falat. Mindketten sírtak, majd pár perc után Mishr megnyugodott, és örökre lecsukta a szemét. A lelke készen állt, hogy elhagyja a testét. Shukla ezért azt tanácsolja, hogy halálunk előtt minden konfliktust igyekezzünk lezárni, elintézni.
 
2. Élj egyszerűen
Érdekes volt megfigyelni, hogy utolsó órájukban a gazdag emberek is felhagytak az ínyenc ételek fogyasztásával, és az egyszerűséget választották minden értelemben. Akkor miért élnénk fényűzően, ha kevesebb pénzből, egyszerűen is lehetne? – kérdi Shukla.
 
3. Ne a negatív tulajdonságokra koncentrálj
Shukla úgy tartja, hogy minden emberben van jó és rossz. De miért a negatív dolgokkal foglalkozunk, ha a jót is észrevehetnénk. Inkább koncentráljunk azokra az emberi tulajdonságokra, amelyek pozitívak. Ezzel sokat javíthatunk közérzetünkön, életminőségünkön.
 
4. Tanulj meg segítséget kérni másoktól
Lehet, hogy erősebbnek tűnsz, ha mindent egyedül intézel, de ezzel megfosztod magad attól, hogy új dolgokat tanulj másoktól. Shukla úgy hiszi, hogy segítenünk kell egymásnak, és tudnunk kell segítséget kérni, ha rászorulunk.
 
5. Találd meg a szépséget az egyszerű dolgokban
A kritikus, egoista, büszke emberek csak nehezen tudják felfedezni az egyszerű dolgokban a szépséget, mert őket legtöbbször csak egy dolog érdekli: a vagyon, a pénz, a külsőségek. Egy hangban, egy virágban, egy gesztusban nem látják meg a jót.
 
6. A teljes elfogadás egyenlő a felszabadulással
Csak akkor válhatunk szabad emberré, ha elfogadjuk magunkat, az életünket, érzelmeinket. Ha ez nem megy, akkor mindig is valamilyen korlátok közé leszünk szorítva. Mikor eljutunk oda, hogy elfogadjuk azt a bizonyos dolgot, érzést, stb, és nem tagadjuk, na akkor válunk szabaddá és erőssé.
 
7. Fogadjunk el mindenkit egyenlőnek
Shukla elismeri, hogy nagyban megnehezítette volna az életét, ha a “vendégeit” megkülönböztette volna, akár társadalmi, faji, vagy szexuális beállítottság szempontjából. A kategorizálás senkinek sem hasznos, sőt ártalmas dolog. Könnyítsük meg a saját életünket, és mindenkit kezeljünk egyenlően.
 
8. Ha ismered a célodat, kezdj el dolgozni érte
Sok ember tudja, hogy mit szeretne csinálni, mégsem tesznek egy lépést annak érdekében. Ezen változtatni kell, ha jobb életet szeretnénk magunknak.
 
9. A szokás értékké válhat
Shukla azt tanácsolja, hogy vigyázzunk és fejlesszük a jó szokásainkat. Ez olyan, mint az edzés: ha szeretnénk nagyobb izmokat, akkor meg kell dolgoznunk a sikerért. A lelki befektetés mindenképp megtérül.
 
10. Azt tanuld, amit szeretnél
Rengeteg lehetőség közül választhatunk, csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit érzünk a lelkünk mélyén, és aszerint döntsük el, hogy mit akarunk tanulni, miben akarunk sikereket elérni. Szerezz tapasztalatokat, kísérletezz és halld meg a szíved szavát.
 
11. Ne az emberekkel szakítsd meg a kapcsolatot, hanem a negatív gondolatokkal
Vannak esetek, mikor eltávolodunk szeretteinktől, barátainktól. Ennek oka sokszor a fejükben élő negatív gondolatok, a kommunikáció hiánya, és az ebből adódó konfliktusok. Shukla szerint a válás nem azért történik meg, mert gondunk van a másik emberrel, hanem mert olyan gondolatok fogalmazódnak meg a fejünkben, amelyek ellenszenvet váltanak ki a környezetünkből.
 
12. Jövedelmünk 10 százalékát fordítsuk a spiritualitásra, a jó dolgok támogatására
Shukla szerint lelkünk akkor érzi jól magát, ha valami jó cselekedetet hajtunk végre. Bárkinek segíthetünk, szüleinknek, gyermekünknek, a szomszédnak, vagy egy hajléktalannak, csak tegyük mindezt szívvel és lélekkel.
 
(Forrás: filantropikum.com)
 
 
 

Legyen hírlevél: