2. részlet

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

A nyitottság, vagy fogalmazhatjuk pozitív elvárásnak is, megteremti azt a lélektani állapotot, ami ahhoz szükséges, hogy meglássuk a pillanatban a kincset. Az adományt. Hiszen sok esetben csak utólag derül ki egy helyzetről, hogy jót vagy rosszat rejtett-e. Amikor ebben a – szinte csodavárásnak nevezhető – állapotban vagyunk, érdekes módon megszaporodnak azok a találkozások is, amelyek azt az érzést keltik bennünk, hogy „kicsi a világ”, mert például éppen akkor találkozunk valakivel, amikor szükségünk van rá. A magyar nyelv is úgy fogalmaz: „kapóra jön”. Azaz elfogadásra kész állapotban érkezett! Tehát ahhoz, hogy kapni tudjunk, elengedhetetlen a befogadásra, elfogadásra való nyitottságunk. Szükséges egy megértő, elfogadó, befogadó állapot ahhoz, hogy sikeres legyen a „szerencse” érvényesülése. Duális világunkban az egyik oldalon ott a szerencse, a bőség, az oldottság, a befogadás, a másik oldalon a fényt követi az árnyék, a hullámhegy után következik a völgy, és sorolhatnám még. Így teljes a világ. És mindig választunk. Saját magunk döntünk.

...

  • Nem tudom megoldani.
  • Nincs tehetségem hozzá.
  • Nem telik rá.
  • Nekem sosem sikerül.

Nos, ezek azok a mondatok, amelyek, - ha tetszik, ha nem, - távol is tartják tőlünk a szerencse megérkezését, lehetőségét. És minden egyes mondat kimondásakor tovább rögzítjük korábbi – szerencsétlen – állapotunkat. Ha ezeket felismerjük, átfogalmazzuk, átírjuk és rögzítjük – a jövőnket változtatjuk meg vele! Ahogy Seneca mondta: „Nem azért nincs merszünk, mert a dolgok nehezen mennek; azért mennek nehezen a dolgok, mert nincs merszünk hozzájuk.”

...

 Gyönyörű természet

Relaxáció

  • Az ellazultság jelentős serkentő hatást gyakorol az agyra. Tágabb összefüggések lesznek világosak. A logikai kapcsolatok, ívek könnyebben felismerhetők. Olyan – máskor talán elutasításra kerülő – gondolatok is felszínre kerülnek, amelyeket logikus gondolkodással egyszerűen kizártunk. Nem véletlenül ajánljuk és tanítjuk vezetők és menedzserek számára is a relaxációt, vagy az autogén tréninget. Más műfajban pedig a meditációt vagy annak különböző változatait. Ezek hatására olyan állapotba kerülünk, amikor a neurológiai (idegsejti) összekapcsolódások lehetősége és variációinak száma megnő. Aktívabb agyi munka válik lehetővé. És a felmerült problémákra, kérdésekre olyan kreatív állapottal felel az agyunk, amelyben tengernyi megoldási alternatívát, lehetőséget képes felsorolni. A nyitottság, az ellazultság nem csak az elmére van hatással. Ebben az állapotban minden érzékszervünk másként működik. A szemünk tágabb teret képes befogadni. Nem csak a célra irányuló tekintettel tudunk előrehaladni, hanem az úgynevezett szétszórt (divergáló) nézéssel is. Ilyenkor a perifériális látásunk is élesedik, a keresett probléma határain kívül eső képek, mozgások, emberek is látszódnak, érzékelhetővé válnak – és sokszor pont ott rejlik a megoldás. Ilyen ellazult állapotban képesek vagyunk érzékelni a forgalomban résztvevő más gépjármű vezetők legapróbb mozdulatait is. Előre észleljük az autó legapróbb mozgását, középvonaltól való eltérését (utal az előzési szándékra), kitérést, bizonytalanságot. Ezeknek az apró jeleknek az észlelésével előre tudjuk érzékelni a szándékot, és jó előre kiszámíthatjuk a tempót, a ritmust, a biztonságot, s így a biztonságos útvonalat. Az élet más területén ez ugyanígy működik!
  • Ezekben a helyzetekben fordul elő, hogy pont az a zeneszám szólal meg a rádióban, amit szeretünk, vagy emlékeztet valami fontos dologra. Éppen az a könyv kerül a kezünkbe, amire szükségünk van, vagy éppen egy olyan részletnél nyílik ki, ami a mostani feladatunkhoz, élethelyzetünkhöz, aktuális célunkhoz segítséget ad. Természetesen ezt akkor tudjuk elérni, ha kiegyensúlyozottak vagyunk. Ilyenkor aktívvá válik kreatív énünk, figyelünk a belső hangra. No, nem azért, mert ilyenkor valaki beszél hozzánk. Megszaporodnak azok az események, amelyek arra utalnak, hogy intuíciónk beindult. És ezt nehéz megmagyarázni. Általában ilyen szavakkal illetik: „megéreztem… valami azt súgta… biztos voltam benne… láttam magam előtt… megszagoltam… megízleltem (a sikert)…” Nos, igen. Ilyenkor minden stimmel.
  • Ha megvan a célod, feltárulnak előtted a lehetőségek. Hiszen már döntöttél! Csak a céltudatos ember mellé szegődik a szerencse. Hiszen, amire fókuszálsz, az kap energiát. Amire figyelsz, azt pontosan követed. És ebben a (cél)tudatosságban pontosan szerepel a pozitív elvárás, hogy sikerül elérni, amit kitűztél, lesz erőd végigcsinálni, megtalálod a hiányzó láncszemet… „Sok ember arra törekszik, hogy visszafelé élje az életét: előbb sok mindent vagy minél több pénzt akar szerezni, hogy aztán többet csinálhassa azt, amit szeretne, és ettől boldog legyen. A dolog pontosan fordítva működik: előbb azzá kell válnod, aki valóban vagy, aztán tenned kell, amit meg kell tenned, hogy szert tehess arra, amire vágysz.” (Margaret Young)

 

Részlet Sütő Mária: Erőmerítő történetek c. könyvéből

 

Következő részlet: http://eromerito.hu/content/3-reszlet

Megjelenik hagyományos (2016) és e-book formában; megjelenés ideje: 2015 ősze

A KONYV ELŐZETES MEGRENDELÉSE

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

E-book kis kép

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

sutomaria kukac eromerito pont hu

+ 36 70 314 11 92

Legyen hírlevél: