Tízmilliószoros napok

 Föld
Amit érdemes tudni a tízmilliószoros napokról
 
1. A napok eredete 
 
Évente 4 ilyen nap van a tibeti hagyományok szerint. A tibeti „Nagy” Buddha napokat hívják 10 milliószoros napoknak. A négy legjelentősebb Buddhista vallási ünnepnap (Düchen-jeles alkalom), idejére esnek, ekkor a pozitív cselekedetre és gondolatokra valótörekvés gyakorlása tízmilliószorosan hat.
Egy évben négy ünnepség keretében emlékeznek meg Shakyamuni Buddha életének legfontosabb állomásairól. Úgy tartják, hogy ezen napokon a pozitív és negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik, így a spirituális gyakorlatok végzése erőteljesen javallott.
 
2. A napok jelentései                                           A 4 ünnep
 
A Nagy Buddha-napokat a tibeti naptár alapján minden évben az első, a negyedik, a hatodik és a kilencedik holdhónapok 15. napján ünneplik.
Az első holdhónap 15. napját a tibetiek Chotrul Düchennek, azaz a Csoda napjának (Vajmécsesek ünnepe) nevezik. A buddhista filozófia szerint Buddha 15 napon át csodákat mutatott be, melyek arra inspirálták az embereket, hogy kövessék a Dharma tanait.
A negyedik holdhónap 15. napja, vagyis az év második tízmilliószoros napjának elnevezése Saka Dawa Düchen (A születés, a megvilágosodás és a halál napja), azaz Buddha megvilágosodásának ünnepe. Siddharta herceg 35 évesen a Bodhi fája alatt világosult meg, így ezen a napon a buddhizmus születését is ünneplik.
A hatodik holdhónap 15. napján, minden év harmadik tízmilliószoros napját a tibetiek Chökhor Düchen (Az imakerék ünnepe) néven tartják nyilván, melynek jelentése Csodás igazság. Buddha megtanítja követőinek a Négy Csodálatos Igazság tanát, és először forgatja meg a Dharma (igazság, törvény) kerekét.
A kilencedik holdhónap 15. napján, az év utolsó tízmilliószoros napján, a Lha Bab Düchen (Mennybemenetel napja) napon emelkedett a mennybe Buddha. Édesanyjának megköszönte kedvességét és szabadulását a Szamszárából (a születés és a halál körforgása). A mennyben három hónapon át tanította a Dharmát.
 Buddha szobor
 
3. Más kultúrákban
 
A tibetiek Dharmacsakra napoknak is hívják őket.
A tibeti és a maya kultúrában is megemlítik. Azt mondják, ezeken a napokon egy pulzáló energiasugár érkezik egy másik dimenzióból, ami körbeveszi a Földet.
Ez segíti a Földön a gondolatok, érzelmek, tettek, szándékok és cselekedetek megsokszorozódását!
 
Egy kollégám úgy fogalmazott, hogy "ez a KEGYELEM napja. Azoknak van a legnagyobb szüksége a szeretet gyógyító erejére, akik leginkább elzárkóznak ettől, akiket a legnehezebb szeretni.
Minden ellenállásunk ellenére szeretetet küldeni nekik: ez maga a Kegyelem." Veres Kriszta
 
4. 10 milliószoros napok 2016-ban, a lezárás évében
 
február 22. hétfő
május 21. szombat
július 8. péntek
október 22. szombat
 
5. Hagyományok
 
A tibetiek úgy tartják, ünnepnapjaikon s ezeken a napokon is minden gondolat tízmilliószoros erővel hat. Éppen ezért az évnek ezen a négy napján a pozitív, a fejlődésedet elősegítő gondolatokkal tudod az életed a vágyott irányba fordítani. Ha előre vivő változást szeretnél az életedben, gondolkodj tudatosan / pozitívan önmagadról és az elérendő céljaidon.
“A hagyomány szerint ezeket a nagy Buddha napokat azért hívják tízmilliószoros napoknak, mert ez e napokon elkövetett erényes tettek, vagy a bölcs gondolatok ereje tízmilliószoros.
Ám ez egy szokásos mondat, hasonlóan ahhoz, ami a buddhista szútrák végén áll: Ha ezt a szútrát csak egyszer is látod, minden szennyeződéstől megszabadulsz. Ez a mahájána buddhizmus módszere, így ad jelentőséget a dolgoknak. Mindettől függetlenül eljátszhatunk a gondolattal, hogy ezek a napok jobban telítettek a szent idő erejével, s ezáltal kiemelkednek a hétköznapokból. Ha így tekintünk a tízmilliószoros napokra, akkor erőt kaphatunk ahhoz, hogy ezeken a napokon is tudatosak legyünk, sőt még tudatosabbak, mint előző nap. Érdemes felidéznünk, hogy ezen a napon is nagyot léphetünk előre, hogy eligazodjunk saját bensőnk labirintusában.”
 Buddha
 
6. Fókuszváltás: amit megtehetsz
 
Ennek a napnak az ajándéka lehet, hogy (még) tudatosabbá válsz! Érdemes eltanulni a tibetiektől ennek a gyakorlatát! Erőt kaphatsz ettől a naptól, saját előremutató gondolataidtól! Fordulhatsz önmagad és mások felé szeretettel, jó szándékkal és előre mutató akarattal. Ezeken napokon tégy is azért, amit el akarsz érni.
Tudod, ezeken a különleges napokon nemcsak a jó gondolatok, hanem a visszahúzó, félelmekkel, rosszindulattal teliek is tízmilliószoros erővel hatnak. Ezért önmagadért, a változásért lépj túl a visszahúzó vagy idejétmúlt gondolataidon, érzéseiden. Teremtsd meg helyette az új, boldog, szeretettel teli világodat.
Változtass gondolkodásodon! Próbáld meg elfogadni jelenlegi helyzetedet, és gondolj jó érzésekkel elérendő céljaidra. A tízmilliószoros napokon gondolj tudatosan arra, amit elérni szeretnél. Lásd magad boldognak, sikeresnek. Olyan gondolatokkal töltsd meg elmédet, melyek segíthetnek céljaidat elérni.
Érezd meg a lelki békét, a megnyugvást, légy hálás életedért, saját erődért, az eddig elért dolgaidért, eredményeidért.
Szabadulj meg a tízmilliószoros napokon fájdalmas gondolatoktól, érzésektől, azoktól a cselekvésektől, szokásaidtól melyeket nem kedvelsz. Próbáld ki legalább egyetlen napra, és megtapasztalhatod a buddhista holdhónapok különleges energiáját. És amikor a legkevésbé számítasz rá, céljaid valóra válnak.
Gondolj arra, amit teremteni szeretnél. Minél többet és hosszabban időzöl el, minél részletesebben látod magad előtt, érzékeled magadban, hallod a hozzá tartozó hangokat és érzéseket, annál közelebb kerülsz a megvalósuláshoz.
 Atlantiszi harmónia
 
7. Elengedheted
 
Ideje a hibáztatást elengedni, s ne másokat okolj a saját életed nehézségeiért. Adj teret a gondolatnak, ismerd fel, hogy boldogulásodért egyedül te tehetsz. Az energiatörvények értelmében, gondolatainkkal teremtjük világunkat. Itt az ideje felismerned vagy elfogadnod, ha az életed épp nem olyan, mint amire vágynál, az (is) a te döntéseid következménye. Nem mások tehetnek róla.
A nagy terhek feloldását is érdemes erre a napra időzítened. Ha szomorúságod, bánatod van, ezen a napon feloldozást kérhetsz alóla – láthatod magadat vidámnak, kiegyensúlyozottnak. Ha negatív gondolatok merülnek fel benned, felbukkan mégis a harag vagy a düh energiája, ajánld fel, vagy nyilvánítsd ki, hogy ezt szeretnéd elengedni.
Szimbolikusan tűzbe vetheted, földbe temetheted, átadhatod a szélnek vagy a víz hullámaira teheted.
 Tűz
 
8. Kiterjesztheted
 
Küldhetsz szeretetet, fényt, békét a Földnek, a Föld lakóinak, ásványoknak, növényeknek, állatoknak és az arra rászorulóknak, egészséget és erőt, belső békét, megértést az embereknek.
Láthatod magad előtt, energiaként érzékelheted, ahogy a béke hulláma simítja végig a Földet és a szeretet-energia körbeöleli a Földet s a sérüléseit gyógyítja.
 Föld
 
9. Ahogy gondolod
 
Ha kedved van, kapcsolódhatsz sok ember új szokásához és megfigyelheted, hogyan simul ki a nap, lesz jobb kedvű körülötted is mindenki, ahogy acéljaira gondol és javítja, szépíti a gondolatait. Hisz minél több ember béke és nyugalom energiája összekapcsolódva elhozza számunkra az öröm érzését. Megsokszorozhatja a gondolatok, érzelmek, szándékok és cselekedetek pozitív irányba történő változását.
Mindezeket ugyanakkor nem kell betartanod. Egyszerűen minden nap is gyakorolhatod ezeket az elveket. Tetteidben ott lehetnek nap mint nap. Nem kell a tibetiekhez vagy a mayákhoz, új eszmékhez, szokásokhoz igazodnod.
Figyelj belülre és tégy belső jó érzéseid szerint!
Ez pontosan elegendő lesz és a ’szürke’ hétköznapokban is megtapasztalod majd a teremtés gyönyörű energiáját!
 Szemedben a világ
 
Százszoros napok
 
A telihold és újhold napjai pedig 100-szorosak! Tegyetek meg mindent, amit szeretnétek tízmilliószoros erővel hatni!
Jó tudni, hogy minden telihold és újhold napja eleve százszoros erővel bír karmikus szinteken. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Minden, amit teszünk, visszaszáll ránk. Ez a karma. Figyeljünk ezekre a napokra is és csak olyat adjunk, amit mi is szívesen elfogadnánk. Figyeljünk arra is, hogy ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk.
 
Százszorosan teremtő napból több van. Általános megfigyelés, hogy teliholdkor és újholdkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. A tibetiek szerint minden telihold és újhold napja százszoros teremtő erővel bír. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Ezekre a napokra is érdemes figyelmet fordítani, csakúgy, mint érzelmeinkre. Gyújtsunk meg egy füstölőt, egy mécsest és ajánljuk fel az emberiségért. Kérjük, hogy minden ember szívében jelenjen meg a szeretet, az elfogadás, a megértés és a megbocsátás, mind önmaga, mind a világ felé. Küldjünk fényt a Földnek és az emberiségnek.