Allergiáról, egyebekről

Neti kanna - orrmosó, fehér

Allergiáról - segítségről ilyenkor 1.

 

Gyakorlunk. Jógázunk. Csendben lélegzünk. Vagy inkább pihegünk ebben a melegben. Már, aki... mert valakinek nem megy ilyen könnyedén. A légzése hangos, szürcsögő, vagy éppen hallod, hogy nem is kap levegőt.

Nem könnyű így. Sőt, ha kíséri szemviszketés, -könnyezés, torok - és fülviszketés, ami ugye belül van és megvakarhatatlan!, na az igazi kínszenvedés!

Már tudod: allergiás időszak van. Kinek mitől!

Az augusztus a parlagfűről híres. De jöhet bármi más hozzá, fűfélék, 

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.
 
Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.
 
A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás (wheezing). Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.
 
Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Na. de ezt azért már hagyjuk.
Forrás: Wikipédia

Mit ajánl a jóga vagy más természetes módszer a tünetek kezelésére?

A jóga elsősorban nem a tüneteket akarja kezelni. A módszerei roppant jól segítenek a kialakulás előtt, felkészítve, megerősítve aaz immunrendszert és a nyálkahártyát. 

Az alap irodalomhoz tartozik A hatha jóga lámpása (Hatha-Jóga Pradikipá) című könyv, amelyik az egyik első elérhető írásos anyag. Elérhető a net-en a Terebess Kiadó jóvoltából: ITT. Letölthető is más forrásból. Érdemes is megismerni, tanulmányozni, mint alap irodalmat és igen jó összefoglaló művet.

A hatha jóga lámpása A hatha jóga lámpása - hátsó borító

Te, aki az én oldalamat olvasod, már megértél arra, hogy megismerd, elolvasd és gyakorolj is akár belőle.

Ennek a második fejezete, vagyis a második tanítás a légző- és tisztító-gyakorlatokat (kryák) írja le, melyeknek fő célja a test teljes megtisztítása valamint a szamádhi-állapothoz, a "jóga-alváshoz" elengedhetetlen, a mélyalvásra jellemző légzésforma tudatosítása és begyakorlása. 

Mindkét fajta tisztító gyakorlat erőteljesen segíti a testet  tisztulásban és az immun-rendszer megerősítésében. Mindamellett rendkívül sokat támogat a nyugodt lelkiállapot elérésében (, ami végső soron a szamádhi/= megvilágosodás/ felé vezet majd).

A mi jógánk, ami az Iyengar jógán alapszik, az első évben a fizikai gyakorlatokat helyezi előtérbe. Azért is, hogy a testet felkészítse a légző gyakorlatok erős hatásaira. Egy év után már nekikezdhetsz a légző gyakorlatok rendszeres megismeréséhez, gyakorlásához.

Észre fogod venni, hogy a légzésed szabályosabbá fog válni. Egyenletesebbé és nyugodtabbá. Így a szénanátha tünetek megjelenését is nyugodtabban tudod fogadni. Légszomj vagy (részleges) orr elzáródás, vagy dugulásnál is jobban tudsz levegőhöz jutni. A közérzeted sem lesz annyira rossz. Ezt tehát mindenképpen hasznos gyakorolni.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres ismétlés a lenyugvást és az idegrendszer megerősödését is magával hozza. Ezt pedig a reakcióidon is észreveheted. De leginkább a környezeted fogja a rendszeres jóga- és légző gyakorlatok után észlelni rajtad. És mivel belőled a nyugalom árad, ezzel igen jó hatást gyakorolsz a környezetedre is. Áldásos hatása mindenképpen a fejlődést indítja el nálad.

A másik módszer a test tisztításokról szól. Nem csak a bőr, a felszín tisztítására gondolunk itt, hanem a belsők: például a gyomor, a belek is idetartoznak. És a nyelv tisztítása is jelentős részt foglal el, valamint az orr tisztítása is. A jógából (és az ayurvédából) eredeztethető a test ezen részeinek a rendszeres tisztítása, illetve a hozzátartozó eszközök Európában való népszerűsítése, használata is.

Az orr öblítés rendkívül áldásos az allergén időszakban. Ehhez kapcsolódik a neti kanna kifejezés is, ami maga az az edény, amivel ezt végezzük.

 Neti kannák Orrmosó, Neti kanna - kék  Neti kanna - fehér

 "Az ayurveda szerint testünk minden nap többször megy át dósha változásokon: reggel inkább a kapha dósha dominál (föld-víz elem), dél körül a pitta dósha (tűz elem), este pedig a vata dósha (levegő elem). A kapha dósa reggeli dominanciája okozza a lustaságot, a test felső régióiban pedig blokkokat képez. Ha reggelente a neti kannával orröblítést végzünk, ellensúlyozhatjuk a kapha dósa elnyomó hatását az orr területén (ennek egyik jele az orrváladék felgyülemlése), ebből adódóan pedig a szem, a fül, a torok, és az egész test is felszabadult érzéssel töltődik fel." (A kifejezések az ayurvéda szavai, szanszkritül - itt remekül meg is magyarázza.)

Remekül használhatja, akinek krónikus orrdugulásuk van, gyakran náthásak, vagy arcüregi eredetű fejfájásuk, illetve allergiás tünete van.

(Fontos: Akinek viszont krónikus orrvérzése, orrpolipja, vagy erőteljesen torzult orrsövénye van, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt használni kezdené a neti kannát, nehogy súlyosbítsa az állapotát.)

A kannát könnycsepp erősségű sós vízzel (1 %-os oldattal) töltjük meg és azzal mossuk át az orr üreget (legjobb a tiszta Himalája só). Sok leírást és filmet találunk erről. A legalkalmasabb, ha belső üregeket, arc üreget is át tudjuk tisztítani vele. Megelőzzük vele ilyenkor a súlyosabb tüneteket.

Orrmosás: hatékony fegyver a megfázás és az allergia ellen!

https://www.youtube.com/watch?v=9bfIrKVBpKY

1:53 perc: szakszerű  szöveggel kisért kisfilm

Az allergiás helyzetet mindenképpen könnyítjük és a légzést szabddá tesszük. Nem szabad viszont túlzásba vinni, kiszárítani a nyálkahártyát vele!

 

A további tanácsaimat a legközelebbi cikkben osztom meg

 

Sütő Mária