Próbálj ki valamit 30 napig!

 A változás kulcsa

Rátaláltam egy szenzációs,

- igen rövid, de annál velősebb, - motiváló, inspiráló előadásra. Megtetszett! Végülis annyi mindent próbáltam, csináltam már... miért pont ez nem jönne be?

Az egész előadás 3:27 időtartamú!

Rövid, célratörő és reális. Még nekem is... aki időgazdálkodással is foglalkozom, olykor tanítom is... Nekem is inspirációt adott! Hisz én is azt tanítom, ha valami újba akarsz fogni, változtatni akarsz, akkor legalább 21 napig csináld, hogy rögzüljön! Az AgyTérkép esetén ez - tapasztalatom szerint, minimum - 3 hónap. Hisz annyira más eszköz, hogy szokatlan átszoktatni magunkat. A megszokás fényesen bizonyítja, mennyire működik.

És igen, a megszokás visszaránt a régmúltba... a régi, elhagyni szándékozott időbe és tevékenységekbe. Tapasztalom szinte nap mint nap. De ez, nos ez nagyon megfogott...

Szóval máris sorjáznak az ötleteim, mit fogok az első, a második.. stb hónapban csak és kizárólag 30 napig tenni. Aztán meglátjuk, mennyi marad meg belőle. Mit hozok ki magamból?

Végülis Indiában is pont egy hónapig voltam... rendesen beleszoktam. Visszajönni is milyen nehéz volt! Hát akkor egy egyszerűbb történettel, vajon mire jutok?

És te?

 Matt Cuts: Próbálj ki valamit 30 napig!

http://www.ted.com/talks/lang/hu/matt_cutts_try_something_new_for_30_day...

 

Ráadásul még az előadás is itt van:

Néhány évvel ezelőtt, úgy éreztem, hogy beleragadtam a napi rutinba, ezért úgy döntöttem, hogy a nagy, amerikai "filozófus", Morgan Spurlock, nyomdokaiba lépek, és kipróbálok valami újat, 30 napig. Az ötlet tulajdonképpen nagyon egyszerű. Gondolj valamire, amit mindig is szerettél volna hozzáadni az életedhez, és próbáld ki a következő 30 napban! Kiderült, hogy 30 nap éppen a megfelelő időtartam arra, hogy egy új szokást felvégy, vagy elhagyj -- mint például híreket nézni -- az életedből.

Van egy pár dolog, amit megtanultam, míg ezeket a 30 napos kihívásokat csináltam. Az első az volt, hogy ahelyett, hogy a hónapok elrepültek volna felettem, az idő sokkal emlékezetesebbé vált. Ez az egyik kihívás része volt: mindennap csináltam egy képet, egy hónapig. És pontosan emlékszem, hogy hol voltam, és mit csináltam aznap. Azt is észrevettem, hogy amint egyre több és keményebb 30 napos kihívásba fogtam bele, nőtt az önbizalmam. Egy asztallakó számítógép-őrültből, azzá a sráccá váltam, aki bringázik a munkába -- szórakozásból. Még tavaly is, a Kilimandzsáró csúcsára menő túrán kötöttem ki, ami a legmagasabb hegy Afrikában. Soha nem voltam ilyen bevállalós, mielőtt belefogtam a 30 napos kihívásaimba.

Arra is rájöttem, hogy ha igazán nagyon akarsz valamit, bármire képes vagy 30 napig. Eszedbe jutott már, hogy regényt akarsz írni? Minden év novemberében, több tízezer ember próbál saját, 50.000 szavas regényt írni a semmiből, 30 napon belül. Mint kiderült, mindössze annyit kell tenned, hogy írsz 1.667 szót naponta, egy hónapig. Én megtettem. Apropó, a trükk az, hogy ne menj el aludni, amíg meg nem írtad a napi szószámot. Lehet, hogy kialvatlan leszel, de befejezed a regényed. Na most, az én könyvem lesz-e a következő nagy amerikai regény? Nem! Egy hónap alatt írtam! Borzasztó lett! De az életem hátralévő részében, ha összefutok John Hodgmannal egy TED-es bulin, nem kell azt mondanom: "informatikus vagyok". Nem, nem! Ha akarom, mondhatom, hogy "regényíró vagyok".

(Nevetés)

Itt van egy utolsó dolog, amit szeretnék megemlíteni. Megtanultam, hogy amikor kis, fenntartható változásokat csináltam, dolgokat, amelyeket tudtam folytatni, sokkal valószínűbb volt, hogy rám ragadnak. Nincs semmi baj a nagy, őrült kihívásokkal. Tulajdonképpen, azokban rengeteg móka van! De kevésbé valószínű, hogy megragadnak. Amikor feladtam a cukrot 30 napig, a 31. nap így nézett ki.

(Nevetés)

Tehát itt a kérdésem hozzád: Mire vársz még? Garantálom, hogy a következő 30 nap eltelik, akár tetszik, akár nem, szóval miért nem gondolsz valamire, amit mindig ki akartál próbálni, és adsz neki egy esélyt, a következő 30 napra?

Köszönöm.

(Taps)

 

(Azt reméltem, a videót is ide tudom csempészni, de ez most kifogott rajtam. Mindenesetre a linken meg tudod nézni magyar felirattal. Érdemes! :-)) )