Nyers finomságok napja

Nyers máktora - készülési fáziasai

Mindenfélét csinálok.. csakhogy elkerüljek.

Na jó. Tegnap valamit ettem és kiütött. Azaz allergiás lettem rá. Ha ez velem fordul elő, akkor fél vagy egész napos fejfájást okoz. Jó esetben csak ezt. Rosszabb esetben gyorsan áthalad rajtam a kaja. Legrosszabb esetben görcsökkel távozik...

Persze ilyenkor nem tudok gondolkodni, értelmes dolgot csinálni. Jó, hogy volt legalább egy éjszakám kissé regenerálódni.
Recept: sok folyadék és még több. ;-)

Persze iszom a Calcium Sandosten-t, de semmi foganatja.
 
Hát vagyok.. elvagyok... ma szerencsém volt, aludhattam (mert hétvége volt). Amúgy megint rám fért. És elővettem egy könyvet, amit Ildikó hozott nekem, kíváncsiságból: vajon érdekel-e engem? (Bridget Jones 3.)
Rég belefogtam, vagy egy hónapja is már. Nem akaródzott elindulni vele... valamiért az eleje nem volt olyan gördülékeny. Félre is tettem, volt sok kifogásom... 
Aztán csak nekikezdtem olvasni és elkezdett érdekelni. Hát mára teljesen magával ragadott!
 
Meglepő volt a fordulat az elején.. hogy nem csak, hogy gyerekei vannak, de egyedül él velük. Özvegyként. Amúgy a szokásos stílus... olyan bridgetjones-os.
Nos, délre el is olvastam. Mit olvastam? Faltam! Nem tudtam letenni.
Egészen sajnáltam, hogy a vége sztoriról ilyen ripsz-ropsz írt csak.
 
Szóval jó nap lett a mai!
 
Ráadásul ki is sütött. Gyönyörűen ragyogott és a reggeli hűvös, aminél nosztalgiázva néztem ki, hogy.. de jó is lenne a kávémat-capuccinómat az erkélyen, napon ülve-napozva meginni... merengeni és elgondolkozni, mi is lenne/lehetne a mai nap legjobb dolga? Vagy csak örülni a napnak, a ragyogásnak, madárdalnak és minden szépnek, mi előttem van. Leginkább a fűszer-növénykéimnek. Mert szépen nődögélnek és dicsérem őket doszt, mert igazán csinosak.
 
Szóval ez a nyár rászoktatott erre és olyan nyugalmat adott így reggelente. Hát, ma ezt csak déli 1-kor tudtam megtenni. És akkor meg már nem akaródzott bejönni onnan. A kávé után ott ittam meg a délelőtti (na jó, tudom: délutánra csúszott) smoothie-mat (banán vízzel – 80/10/10-es óta istenítem).
Félig ott készült és fogyott el a mozarellás paradicsom... - miközben próbáltam egy anyagra figyelni, - de jó is, hogy ott, mert legalább megízleltem az intenzív illatú, kicsiny levélkéjű, törpe bazsalikomot. A hőst.
  Bazsalikomok
A hős: jobb oldalt látható. Azóta már masszívabban bokrosodik

Ő a tavalyi vetésem óta, - átvészelve a telet a cserépben, csodaként vagy tévedésből, - valahogyan kihajtott idén is! És megerősödött! Egyetlenként gyönyörű csinos kis bokorban nődögél. Jelenleg nincs több 10 centisnél. Ám annál takarosabb!
(A másik féléből több, olykor sok is van... az az "Add tovább!" bazsalikom .. de az egy másik történet lesz hamarosan.)
 
És még a délutáni sütit is igyekeztem a napon összeütni. Merthogy úgy döntöttem a nyers lesz az én mai táplálékom! Mentesítsen és méregtelenítsen az óvatlanul megevett „ételmérgektől”, E-adalékoktól és gyógyítson, adjon energiát, frissességet. De azért ne kelljen lemondanom a finomságról, meg az édességről se.
A tervem a nyers almatorta lett volna.. de rájöttem, - s közben megnéztem egy srác (Nagy Karesz Szaffina fűszerkonyhából, férfi nap alkalmából készült/you tube-os receptjét is, - a máktortához éppen annyi alapanyagom van, amennyi kell.
 
Szóval, ahogy elmondta és megcsinálta, már nem volt kérdés számomra, ez lesz a délután fénypontja. Bele is kezdtem, és mindent kihordtam az erkélyre, hogy élvezhessem a nap erejét. Így aztán szinte majdnem minden rész ott készült el. Na jó, az örlést és a turmixolást a konyhában csináltam. Persze ki-be járkáltam, jól is esett, ennyi mozgásra szükségem is volt. Remekül gyorsan elkészült, csak a hűtést kellett megvárnom. Meg persze a fotózás miatt. A végén a csokikrém szépen befogta és kívánatossá tette!
 Nyers máltorta
(Aztán persze több nyers-vega-recept-filmet is megnéztem, így csináltam még lenmag kenyeret is estére. Ákos filmjeit néztem többnyire a Mannatural-tól. (Ákoshoz csak annyit, hogy rugalmasságához és gyors döntéséhez csak gratulálni tudok: a jóganapon való részvételükről pillanatok alatt döntött s intézkedett. Isteni finomságokat hoztak ki akkor és rendkívül népszerű is volt. Sajnos a szendvicseikből a napraforgómag-allergiám miatt nem ehettem.)
 Nyers lenmag kenyér   Nyers lenmag kenyér avokádóval
A kenyér is remek lett, de azzal már csak késő este foglalkoztam. (Fotó még nincs róla. - írtam ezt akkor... - (Deee.. hisz közben elkészült az is, látjátok!)
 
Pihenés és kikapcsolódás gyanánt még a zen-rajzzal is elkezdtem foglalkozni. Ez egyrészről a tegnapi nap hatása. Másrészről meg Tina (Mucsi Tina) megosztásai miatt a facebook-on. 
 
Figyelem egy ideje ezt a fajta rajzolást. Hirtelen népszerű lett. Sokan rákattantak. Megihletett egy kép, amit Tina megosztott és nem hezitáltam tovább, rögtön kipróbáltam. Könnyen haladtam vele. Jól esett csinálni. Ez most másolat, aztán egy másik forma továbblendített... még a színezés teszi teljessé, amikor majd be tudom fejezni. (Közben ez is elkészült.)
Első zen meditációs rajzom
 
Nekem ma ez jól esett. Kellett a kikapcsolódás. Agyam kiütése.
 
Elkerülés: van egy téma, amivel foglalkoznom kell.. ám most ez a „nyavalya” jól jött, hogy tovább halogassam. (Persze meg fogom csinálni, már tudom. Csak még 1-2 napra szükségem van, hogy koncentrálni tudjak rá. Addig meg remek volt ez a mai nap, hogy erőt gyűjtsek. Így akár a tudatosság mögé is bújhatok ezzel a döntésemmel.)
 
A torta képét már most fel tudtam tenni. A rajzot csak később osztom meg, amint a színekkel is végzek.
 
Öröm-nap volt ez.
A nyugalom napja.
A finomságoké.
 
Áldás, hála, köszönet!