Meghittség

A Bölcs hangja:

"Elvesztettük a meghittség varázsát, mert félünk a fájdalomtól. És azért félünk a fájdalomtól, mert félünk a növekedéstől, félünk az ismeretlentől. Az életben a legelső lépést az ismertből tettük meg az ismeretlenbe. Emlékezvén erre, bátorságot gyűjthetünk az új lépések megtételéhez.

A szerelemmel túllépünk a félelmen. És a szerelem felé tett minden lépéssel egyre mélyebbre jutunk saját belső lényünkbe. Minden egyes lépés nagyobb felelősséget, nagyobb szabadságot, tágabb határokat hoz magával.
Ahogy a szerelmi táncban feltörjük személyiségünk védőpáncélját, a szabadság végtelen. Az energia korlátlan. A határok vég nélküli kitágulásával elérünk egy térbe, ahol a te és én feloldódunk.
Ez nem más, mint az Egység.
Ez a vágynélküli Egység az igazság hullámhosszán rezeg. Már a születésed előtt is létezett. És létezni fog halálod után is. Jelen van most is, amint átadjuk magunkat ennek a szerelmes pillanatnak.
Az életben az jelenti a legnagyobb lépést, ha bátran feladjuk magunkat a szerelem oltárán. Ez a lépés azzal jár, hogy a férfi és a nő önálló, külön személyiségként elégnek. Hamvaikból születik meg Ardhanaveshvara, a kettősség nélküli istenség, amely a felismerésre vár ebben a kettősségre épülő világban.
Ardhanaveshvara bennünk él, és arra vár, hogy a szerelem tüze leégessen rólunk mindent, ami nem valódi, s csupán az Egység formája maradjon meg."
”Az életben az jelenti a legnagyobb lépést, ha bátran feladjuk magunkat a szerelem oltárán.”
Ananda
 
Hol van a te életedben ilyen meghittség, ihletett pillanat? Adsz-e magadnak kellő időt és figyelmet, gyengédséget, szeretetet?
Nem kell nagy dolgokra gondolnod:
  • Egy séta, amikor felfedezed a körülötted lévő világot vagy a természet lágy hangjait, egy madárdalt, egy átfogó csendet vagy éppen a környezet zajába való beleolvadást, befogadást?
  • Mikor énekeltél utoljára... amikor csak úgy zümmögtél, benned rezgett a dallam, vagy a füledben szóló zenére mozdul belül egy ritmus, egy tánc, egy mozdulat, ami életre akar kelni? Hogy a dallam, az ének zengetése a mellkasodban, torkodban rezegve sok mindent elindít, felold, kienged... és egyszerűen csak jó érzést kelt benne... engedd ezt az áradást, megjelenést. 
  • Táncoltál-e mostanában? Amikor csak vagy és a zene dallamára mozdul a tested, önkéntelen és átadod a hívásának magad... és lassan rájössz, mennyi minden ott van egy mozdulatban és milyen sok minden felszabadul általa? Nem számít, látnak-e vagy magad vagy... egy egyszerű mozdulat sor is meditációvá nemesedhet és kizökkent a hétköznapokból, belevisz önmagad áramába, folyamába.
  • Öleltél–e úgy, hogy a futó-szaladó üdvözlések helyett átkarolva a másikat, néhány pillanatra benne maradsz egy kedves ölelésben? 
  • Mikor adtál magadnak figyelmet, gyengédséget, érintést? Sokféle érintés létezik... én arra gondolok, amikor például olyan elmélyülten simítod bőrödön ujjaid, miközben a figyelmed már csak ezen a találkozáson és az általa keltett érzéseken nyugszik... és megszűnik a tér, a világ, és kiterjedsz. És ezt mással is megoszthatod. Elmélyülten benne maradsz édesanyád ölelésében, simítva haját, karja bőrét... vagy épp párod érintését mikor figyelted meg legutoljára? Suhanva dobsz egy puszit, vagy képes vagy egy pillanatra benne maradni a figyelemben és arcát simítva átadni magad a szeretetnek? Nem óriási masszázs és wellness programokról beszélek... hanem a hétköznapok pillanatairól. Észreveszed a lehetőséget, vagy elsuhansz mellette? Csak a figyelem, a fókusz, a megengedés kell hozzá.
  • Vannak-e meghitt pillanataid? Bele tudsz-e szeretni a hajnali madárcsicsergésbe? Egy fa nap-szélnek kitett mozgásába, belefeledkezve a levelek játékába és mozgásába vagy épp a szikrázó napfényben megcsillanó levelek játékába?
     
Hol van a te életedben a meghittség, az ihlet, a pillanat felfedezése, csodálata? Hol vannak a te élet-pillanataid? Amikor igazán azt érzed, hogy élsz?
 
...és folytatnám még a sort... ám helyettem folytasd te, a saját élményeiddel, emlékeiddel, és csinálj belőlük jelent, MOST-ot!
És megérzed, milyen hosszúra nyúlik a pillanat, s mennyi kincs van előtted, benned, körülötted!
 
2012. április 25.