A legjobb, ami ma történhetett velem

A mai reggelről akartam írni.. aztán annyi minden feltolult, hogy le kellett írnom.

 Futni születtünk

Nincsenek, nem voltak jó lendületeim mostanában... fáradtnak érzem magam. Persze, annyi mindennek kellene haladnia... csak elindulni nem tudok.

És igen, vágyom a futásra is. Azt érzem, elnehezedett a testem a téli időszakban és most megújulásra van szüksége. Ahogy tavaly is ezt éreztem.. hogy nincs levegőm. Be vagyok zárva a mellkasomba. Ezért indultam neki tavaly és kezdtem neki a futásnak. Legnagyobb meglepetésemre! Mert nem vagyok, - gondoltam én, - egy futó alkat. Nehezen szánom rá magam és inkább lebeszélem róla magam, mint rá... ismerős neked is?

 Tiszta belső levegő

Tiszta belső levegő

Aztán ez a levegő-nélküliség valahogy kilökött a tehetetlen állapotomból és nekiiramodtam. Szó szerint. Nem értettem én ehhez egyáltalán... van egy kis erdő a közelünkben, s mikor olyan kedvem volt, hát elindultam. Nagyon meglepődtem. Mert bár rendszeresen mozgok, sportolok, az erőnlétem sehol nem volt. Elszomorító, de mostanában 15-20 lépcső után szinte pihenésre vágytam.

Szép lassan belefogtam. Csak egyszerűen, ami volt, tréning, egy edző cipő-féle, és kissé meleg öltözet, dzseki, sál, sapka... mert akkor hűvös volt még. És el is szomorodtam attól is, hogy milyen keveset tudok igazán futni. Hogy sétálnom kellett.. és a tervem, hogy az erdei pályát észak felé egy huzamban végig futom, sajnos még nem tudott megvalósulni.

Egyre többet tudtam meg róla. Épp Fotóolvasás tréninget tartottam - hát milyen könyvet hozott Andi? Mintha rám gondolt volna: Futni születtünk - ez volt a címe. Ajánlom neked is szeretettel. Pompás élmény, érdekes adatokkal, izgalmas fordulatokkal.

 Futni születtünk

Christopher McDougall: Futni születtünk

Azonnal megkaptam kölcsönbe. Szinte faltam a könyvet, nagyon gyorsan kiolvastam. Egy amerikai újságíró írta. És persze tudatosan nagyon jól fel van építve. Pont annyi információt ad 1-1 fejezetben, amennyi szükséges... és végig fenn tartja a figyelmet. Egészen más megközelítéssel kezdi, mint várnád.. a futással kapcsolatos problémáival. És elkezdte körbejárni, sok-sok dolgot megismerni, saját tapasztalat alapján. Maga a könyv így aztán rengeteg információt oszt meg nem csak a futásról, az egyszerű kocogásról, hanem az ultramaraton létéről, szokásairól és hiteles alakjairól is. És persze elképesztő adatokkal szolgál mellette. Ráadásul megismertet egy dél-amerikai nép csoporttal, akik nem 1-2 km-t, hanem 50-60-at is megtesznek, sőt, futással vadásznak.

Saját tapasztalatain, élményein keresztül vezet végig egy különös versenyig. De ezt meghagyom már neked! Remélem, felkeltettem a kíváncsiságodat, s te magad olvasod el... hisz annyi érdekességgel szolgál, hogy ha nem akarsz futni, akkor is élvezni fogod az olvasását! Remek megértést és új szemléleted ad a futás élményéhez. Élménydús könyvet akarsz? Ezt vedd a kezedbe!

És ha még kedvet is kapsz tőle - egészségedre fog szolgálni!

 Jó futást mára!

Az egyik jógásom egy remek linkkel, oldallal támogatott - ő már elég régóta rendszeresen fut. Ez Az első 5 km-em oldal (http://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem). Praktikus, gyakorlati és igen hasznos segítséget ad teljesen kezdőknek. Természetesen vezet be az futás örömébe, - olykor nehézségeibe is, hogy felkészülhess, - és remek edzés tervet is ad hozzá. Így aztán meg tudod, hogy nem egyben kell elsőre lefutni.. hanem meg van ennek az ésszerű, lépcsőzetes terhelési ritmusa.  Ha ezt követed, örömmel és sikerélménnyel fogsz bele s végzed. Ám mégsem ez a legnagyobb előnye. Hanem a leírás/ok és tanácsok alatt található: egyéni tapasztalatok, megosztások, élmények, lelkes gondolatok, beszámolók. Mikor azt olvasod, annyira átéled és meglátod - a futás nehézsége mögött található - élményt, transzformáló erőt, sikert és örömteli átalakulást! Roppant lelkesítő, magával ragadó tud lenni!

Sokan, rengetegen osztják meg saját tapasztalatukat, érzéseiket valamint sok-sok sikerüket. Mert amit ajánl az oldal, az pontosan teljesíthető és mindenki eléri a kitűzött célt! Már ha nekiindul... Sőt, továbblép, többet is képes.. és minderről örömmel, lelkesülten, boldogan írnak - amit olvasni szenzációs! Annyi, de annyi energiát, motivációt, és lélektani erőt lehet belőle meríteni, amivel már szinte mindenki el tud indulni ezen az úton! Visz magával, sőt egyszerűen magával ragad a másokból áradó lelkesedés!

Boldogan fogtam bele. A testem egyre több oxigént érzékelt. A fizikai gyengeség kezdett alábbhagyni. Kezdtem megtalálni korábbi erőmet, lendületemet. A falra kitett táblázat és a pirossal bejelölt eredmények tovább lendítettek. Örömet adtak. Örömmel és kíváncsisággal vártam a következő alkalmat, lehetőséget. 

A lelkesedésem később... persze kissé alábbhagyott. 

Jöttek a feladatok. Egyre inkább felülíródott a futásra alkalmas iőm. Lassan elmaradt teljesen. Ismerős?

Érdekes: egyszer, télen - ismét, hatalmas vágy élt bennem. Kisütött valahogy a nap, felöltöztem, sőt beöltöztem - hidegben még sosem futottam, - s nekiiramodtam. Hűű, de jól is esett!

Aztán megint csak jött a még hidegebb, amiben nem kergeted ki a kutyádat sem. Eltelt így a tél.

A tavaszra hiába vártam. A megfelelő idő sosem érkezett el.

Aztán ezen a héten ismét felbukkant bennem a hiány és a vágy együtt, hogy de jó volna.. és igen, hétfőn és pénteken kéne... aztán mégsem, nem indultam neki.

S ekkor érkezett valaki. Akit rég ismerek. Nálam járt, itt maradt reggelig. Szoktuk így szervezni a napokat. S másnap indul mindenki a maga útjára. Még este azzal állt elő: fussunk együtt reggel! Ez érdekes! Társaságban még sosem futottam. Kiderült ő se. Nos, a felvetés elég volt, a legjobb pillanatban érkezett!

 Ajándékozz közös futást!

Ajándékozz közös futást! Az idő a legnagyobb ajándék

Még kissé erőtlen a futásom. Szokatlan a másik ritmusa.. még beszélgetünk is olykor... mégis a legjobb, ami ma történhetett velem! Megmutattam a kis erdőt. Mikor nem bírtam, sétáltunk. És majdnem 4 km lett az összes távunk!!!

Köszönöm, hogy a legjobbkor voltál a legjobb helyen!

Azóta lelkesen, magamtól is nekiindulok, futok-sétálok-transzformálódom-leteszem a stresszt-átalakulok... 

Ilyenek a barátok.. a megfelelő pillanatban, a legjobbat hozzák, adják!

 

 

Egy cikk a tarahumara inidán törzsről: http://edzesonline.hu/cikk/1704/tarahumarak_%E2%80%93_futo_indianok 

Egy film a futásukról: https://www.youtube.com/watch?v=BXPaZ5pOIw8
Maria Juliana Documental Trailer Tarahumara (Ultramaraton Caballo Blanco)

(Cikk: A tarahumara törzs megmutatja, mi is a futás: http://illuzio.cafeblog.hu/2016/05/11/a-tarahumara-indian-torzs-megmutat...   )

És a futószandálról, a LUNAsandals-ról: https://www.youtube.com/watch?v=BXPaZ5pOIw8

A futóstílusról: Terra Plana - Learning the skill of barefoot running : https://www.youtube.com/watch?v=Jio7DK15Q1E

 

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

eromerito kukac digikabel pont hu

+ 36 70 314 11 92