Add tovább 1.

 Kenőtollak

Budapest belvárosában laktam felnőtt koromig. Udvari lakás, 3. emelet. Sokszor rohantam fel újra mind a százegy lépcsőn, ha a régi időkben az ellenőrzőmet otthon felejtettem.

Nos, ettől (is) ráadásul szép, izmos volt a combom és a vádlim. De hmmm, ...eltértem a tárgytól.

Néhány év kollégium után, megállapodva, már épp túl a házasság örömén, egyszer becsengetett Páli néni, a szomszédunk. Két gyereket nevelt egyedül. Csendben, nagy ricsaj nélkül éltek.  Talán, még a kezdeteknél lehetett egy kis zaj.. azt hallottam, mintha  férje ivott volna. Talán azért is élt egyedül a gyermekeivel. Ám én erre már jótékonyan nem emlékszem.

A törékeny, csöppnyi asszony szerényen állt az ajtónkban. Egy piciny csomagot szorongatott a kezében. Halk szóval mondta, mivel most volt az esküvőnk, szeretne egy kis ajándékot adni nekünk ebből az alkalomból. Ezzel átnyújtotta a celofánba csomagolt, csinos kis kenőtollat. Igazi lúdtollból!

Nem tudtam, milyen nagyszerű ajándékot és ezzel együtt óriási emléket bízott rám! Meglepetten és örömmel köszöntem meg neki.

 

Azóta eltelt sok esztendő.

Szeretek sütögetni... nomen est omen.

S azóta, mikor egy tésztát kenem meg ezzel a (vagy az azóta már többszörösen pótolt) kenőtollal, mindig eszembe jut Páli néni s az ő jó gondolata.

Kenőtoll - Páli néni emlékére

Néhány éve Karácsony előtt, ajándékon törtem a fejem. Ismét eszembe jutott törékeny alkata, különös, kedves, jó gondolata és gesztusa. S azt találtam ki, hogy barátnőmnek, ismerőseimnek - egy rövidke levél kíséretében, ahol ezt a történetet leírtam, - ugyanilyen "tojú"-t  ajándékoztam. (Vidéken, nagymamáméknál így hívták ezt a fajta kenőtollat.)

S azóta a történetet mindig ezzel a sztorival adtam/adom tovább s teremtettünk vele hagyományt: hogy: "ADD TOVÁBB!"

 

Ezzel emlékezzünk a kedves Páli nénire, a jó indulatára, szeretetére, gondoskodására. Vigyük tovább, adjunk ilyen apró, de fontos kis figyelmet, hagyjunk magunk után ilyen lenyomatokat és teremtsünk ilyen alkalmakat. Egyúttal hálával gondoljunk az indítóra... s alkossunk ezzel a hálával így mi magunk egy szeretet-hálót.

És lám, valóban.... egyfajta hálóként érzékelem, hogy a picíny ajándékok és az érzelmi kapcsolatok összeköttetéseit.

2015 Karácsony