'Mézes' napok

Nyár van.. érzed? Én nem.

 Méz

Szakad az eső. Fúj a szél, csontig hatol... átjár. Jó hétvége van, Múzeumok éjszakája, aztán meg a Zene ünnepe... remek programok várnak. Elmegyek. Egyik nap táncolok, másik nap koncertek sora vár. Ott vagyok, remek helyet nyitnak meg.. én meg egyre jobban fázom.

Az együttesek felfedezések számomra, - tervezek írni majd róluk később.. -, a koncertek remekek. De mire a végére érünk, átfagyok, didergek. Szerencse, hogy megtalálom a gyorsabb és rövidebb utat hazafelé... a vacogás elkísér.

Hazaérve, gyors ágyba bújás, hisz késő van. Másnap már érzem a torkom... a közérzetem rosszabbodik.
Estére ki is tör rajtam, fáj a torkom, nyelni nehéz.

Dolgomat teszem, menni kell, órákat tartok. Jól érzem magam tőle, hiába - áldás a jóga! Csak a köztes időben érzem, nincs teljesen rendben minden.

Este lesz s jön a vacogás ismét. Elő a mézet!

 Méz és propolisz
Annyira fázom, hideg a lakás is, nagyon lehűl ebben a furcsa időben. Beöltözve, vacogva nyelem a mézet.
Fahéjjal fűszerezem, összekeverem. Érzem, a torkomat hogyan tisztítja... mégis kevésnek érzem. Elő a következő természetes eszközt, házi pálinka - mézzel keverve.
Ismerős receptje - s lám ez végre beválik. Átmelegít, borzongat, hisz egyáltalán nem iszom. Ritkán kerül elő itóka, csak ha kedves vendég étkezik. Néha akkor is elfelejtem... s a kedvencem sem a rövid, hanem a Tokaji édes szamorodni.
Közbeszúrom, korábban a száraz vörös bor pártján álltam. Őseim Egerből indultak. Természetes(ebb) volt számomra az Egri bikavér és hasonló nehezebb, tartalmas, mély borok ízlelése.

Néhány éve egyszer megkóstolva az édes szamorodnit, jöttem rá, hogy a fehér és édes borok között is van számomra iható, sőt kedvenc! Így azóta az lett az ünnepi, ajándék borom - magam számára.

Visszatérve a mézre, bár korábban erős allergiám is volt a mézre, ezért tartózkodnom kellett tőle. Kitapasztalva, hogy a tiszta mézek természetes erejüket ugyanúgy oda tudják adni számomra - allergiás tünetek nélkül... azóta nem kell nélkülöznöm a természet csodás erejét ilyen esetekben.

Most a hárs méz ízét ízlelem örömmel. S adja át gyógyító, fertőtlenítő, ugyanakkor immunerősítő hatását.

Máris jobban vagyok, s a beborult ég, mely leginkább a közérzetem miatt tűnt felhősnek, - bár igazából a valóságban is az, - sokkal derűsebben néz le rám.

Még főzök egy kis bodza és kakukkfű teát, enyhítendő a torokfájást.

Nektek pedig napos szép nyarat kívánok!

 Méz, fahéj, gyömbér és fokhagyma