Mákos rácsos

Mákos rácsos

Mákos rácsos

Rövid sztori: kaptam egy nem túl jó hírt. Azt vettem észre, hogy ilyenkor könnyebben fojtom evésbe a bánatom.
No, most is ezt éreztem. Hát sütnöm kellett egy finom, egészséges sütit, ellensúlyozandó a a sütik ártalmas hatását.

Mivel nem találtam meg az alapreceptet, megpróbálom felidézni.

Hozzávalók:

20 dkg tönköly liszt (kb)

5-8 dkg gluténmentes lisztkeverék

darált mák - sztem olyan 15 dkg lehetett

5 dkg kókuszzsír

csipet só

fél élesztő/szódabikarbóna citromlé

fél citrom leve s a héja reszelve

fahéjas szilva lekvár

fél kávés csészényi áztatott vörös áfonya és mazsola 

1 tojás a süti megkenéséhez

tej - élesztőhöz, a töltelékhez

édesítő/cukor

Elkészítés

Az élesztőt kicsit csukrozott langyos tejbe (kb 1 dl) morzsoltam. Átszitáltam a lisztet, és belemorzsoltam a kókuszzsírt, elosztottam egyenletesen benne. Amikor az élesztő felfutott, beleöntöttem a lisztes keverékbe. Nekem kicsit sűrűbb lett, nehezen gyúrható volt, ezért még egy kis tejet adagoltam hozzá. Azt is beledolgoztam, majd hagytam kelni meleg helyen.

Azt azért hozzáteszem, hogy ilyenkor, ha kelt tésztával dolgozom, mindennek a szoba hőmérsékletét engedem, hogy átvegye. Így könnyebb dolgozni velük. És a sütőt is begyújtom, hogy az elkészült tészta meleg helyen legyen. Könnyen "meg tud fázni". ;-)

Míg kelt, elkészítettem a mákos tölteléket: a receptben az szerepelt, hogy nem főzi fel a mákot, hanem a forró tejet ráönti a mákra. Kicsit elkavarva hagytam, hogy megdagadjon. Citromlével ízesítettem, a megmosott citrom héját kicsit belereszeltem. Majd hagytam hogy tovább dagadjon, felszívja a levet.

Amikor megkelt a tészta, 3 részre vágtam és kinyújtottam. Majd a kókuszzsírral és (gluténmentes) liszttel meghintett tepsibe helyeztem az elsőt. A tetejét megkentem kicsi szilvalekvárral, erre tettem a mákot kiterítve és megszórtam az áztatott mazsola-vörös áfonya kombóval. Ráterítettem a második kinyújtott tészta szeletet és azt megkentem a maradék mákkal.

A tészta harmadik felét kinyújtva, csíkokra vágtam, megsodorva elkészítettem a rácsot a tetejére.

A felvert tojással megkentem és még hagytam egy kicsit a meleg tűzhelyen kelni. Majd betettem a sütőbe és készre sütöttem (kb 30 perc).

Mákos rácsos - készülőben

Nekem könnyű tészta helyett most sűrűbb lett.. de már tudom, hogy lágyabb tésztát - több tejjel,- fogom legközelebb készíteni.

Nekem ízlik: minden szentnek maga felé hajlik a keze! ;-)

Mákos rácsos

Jó étvágyat, ha elkészíted!