Finomságom

Cukkini fasírt 5.

Finomságom

Mostanában sokat sütök-főzök. Annál is inkább ezen töröm a fejem, mert az egészséges étkezés érdekében át kell térnünk a gluténmentes és tejmentes étkezésre is. Tehát, ami eddig is készülődött, az most megtestesül. Meg kell tanulnom ilyen alapanyagokból dolgozni. Amióta ismerem, mindig is vonzott a nyers étkezés. Ennek egyik alapanyagából készült el a legfinomabb fasírtom. Lehet nyers is, sült is.

Cukkini fasírt 1.


Már van követőm is, aki miután megkóstolta, és elkészítette, ezt mondta: - "Köszi Marcsi! Abbahagyhatatlan!"

Köszi Annamari!

 

Szóval így készül:

- lereszelt cukkini - besózva, kifacsarva (én már 1,5 kg alatt hozzá se fogok, mert túl gyorsan elfogy!)
- sárgarépa reszelve, legalább 3-4 szép darab

Cukkini fasírt 2.


- gluténmentes zabpehely, és ha szükséges, GM zabliszt még,
- hagyma: szeretem a lilát,
- fokhagyma,
- őrölt lenmag és/vagy útifűmaghéj,
- ha úgy 
érzed: tojás is mehet bele (én szoktam, használni),
- só, (fehér) bors, piros paprika,
- aszalt fűszeres paradicsom,

- GM morzsa

A lereszelt, kifacsart cukkinit tálba teszed. Hozzáteszed a reszelt sárgarépát. Ettől is elég nedves lesz. Meghinted GM zabpehellyel és a fűszerekkel. Ekkora mennyiségbe 10-20 dkg simán belemehet, de én csak szemre szoktam már adagolni. Nekem a legizgalmasabb ízesítő a fűszeres olajban tárolt aszalt paradicsom. Imádom! Ezt apróra vágva szoktam hozzáadni.
A hagymát, mikor apróra vágom, mindig besózom, s kicsit állni hagyom. Így nem bántja a gyomromat, viszont pompás íze elmaradhatatlan.
Cukkini fasírt 3. A fokhagymával is így teszek. Szoktam beletenni őrölt lenmagot (és/vagy űtifűmaghéjat is - ez utóbbit egyre ritkábban).
Ha ehetsz tojást, és nem a nyers változatot csinálod, akkor üss bele legalább egy tojást is. Bár, hogy összetartsa az ekkora mennyiséget, legalább kettőt elfogad.

Én a sárgarépát elfelejtettem beletenni, ezért azt külön fázisban látod a képeken...

Azt látni fogod, hogy a friss, nyers cukkini jól kifacsarva is sokkal nedvesebb. Ilyenkor őrölt zabpelyhet szoktam még hozzákeverni vagy zabpehelylisztet. Csak tudod, úgy érzésre.

Tojás nélkül készül a nyers verzió. Ekkor az őrölt lenmag a tojás helyettesítő. Adni is kell neki időt, hogy felszívja a levet, s összetartsa az anyagot.

Amikor minden benne van, egyenletesen összedolgozod, és halmokat, kisebb gömböket csinálsz belőle a kezedben, lelapítod és morzsába forgatod.

Cukkini fasírt 4.

 

Ha nyersen akarod enni, akkor a sütőpapírra helyezed és (félig) nyitott sütőben aszalni kezded, alacsony lángon, óvatosan, figyelve.

Ha nem a nyerset akarod, akkor ugyanígy leteszed a sütőpapírra, kicsit meglocsolod olajjal és megsütöd. Most jöttem rá, hogy az olajspricni most milyen jó szolgálatot tesz! :-)

Én félidőben meg szoktam forgatni őket lapos kanállal, kiszedővel, hogy ne essen szét. De addigra már amúgyis elég jó összeállt.

Az igazság az, hogy minden összetevője nyersen is fogyasztható. Így én menet közben is szoktam kóstolgatni, elég fűszeres-e? Mindenkinek saját íz-izlés világa van, ahogy elkészíti. Így a kóstolást rád hagyom!

Ha megsütötted, isteni kenőkékbe/mártásokba lehet mártogatni (a tejfölbe/joghurtba fűszerként: fokhagyma, oregánó, snidling; sajtmártás; és hasonló ínyencségeket mehet, s ettünk GM-laktóz mentes-korszakunk előtt), vagy csak úgy magában is ehető.

Én amúgy nyers, friss salátával szoktam enni. Azzal a legjobb!

Cukkini fasírt 5.

Nem tud elég sokáig megmaradni, mert finomsága miatt hamar a fenekére verünk.

Sikerült a legutóbbi sütést végigfotóznom. Lent most már ezeket láthatod. Sőt, két verzióban is készült.

Jó étvágyat kívánok Neked is hozzá!

Sütő Mária

Az elkészült másik verzióban: itt pici sajtot gyúrtam a közepébe és más formára gyúrtam. Más, fűszeresebb ízű lett. Ezt is imádjuk! :-)

Bízd bátran a fantáziádra magadat! :)

Cukkini fasírt 2/1. - sajtosan  Cukkini fasírt 2/3.

FELHÍVÁS!!

Ha elkészíted, kérlek, küldd el a képét, és a tapasztalatodat, hogy hogyan sikerül, hogy ízlik?

Ahogy Annamari is elküldte / '180707:

Marcsi: köszönöm!

Abbahagyhatatlan!

Cukkini fasírt - Annamaritól 1   Cukkini fasírt - Annamaritól

Annyira finom, hogy készül a második adag is Annamarinál - '180708:

Cukkini fasírt folytatás - Annamaritól 3

 

Cukkini fasírt - Tahiban, Beáékkal 2.

Beáékat is megtanítottam. Mindjárt felteszem a náluk készülteket is.

Hát, nagggyon ízlett nekik! :-)                                2018. 07. 15.

 Cukkini fasírt - Tahiban, Beáékkal 1.    

2018 07 19: Antal Ági remek fasírtja, egyszerűen, gyönyörűen. Répa, zsemlemorzsa, hagyma nélkül - kímélően! Pompás díszítéssel, tálalással.

 Cukkini fasírt - Antal Ági módra

2018 december 31. Annamari ismét alkotott:

Annamari legújabb alkotása

2019. május 12. a legfrissebb alkotás:

 Frissen sülve :-) még meleg!

 

Ide várjuk a tiédet is!! :-) ---