Datolyaszilváról

A datolyaszilváról vagy hurmáról (Diospyros kaki)..
Kaki
avagy a novemberi csodagyümölcsről

Mióta rátaláltam, a kedvencemmé vált. Hiszen az egész családot leveszi a lábárólez az éretlen paradicsomnak látszó.. vagy éppen 
Igazából olyan alma méretű, látványos, narancssárga gyümölcs. Kissé átlátszó, mégis vaskos héja. Én nem szoktam megenni. Viszont rendkívül hatékony maga gyümölcs, mert egy szem mag sincs benne. A héján kívül mindent meg lehet benne enni. A húsa pedig édes - de csak, ha érett! -, lágy, olvad a szájban.

Kaki Hurma finomság

Valahol vagy 8 nevet olvastam róla, ha megtalálom, idemásolom őket.
(Megtaláltam. Több, mint 8!: kaki, kakiszilva, datolyaszilva, hurma, sharon-gyümölcs, persimon, lótuszszilva, virginiai szilva, lichiparadicsom, kákó, 
égiszilva; Hoshigaki; Lótuszszilva - Diospyros lotus; Virginiai szilva - Diospyros virginiana)

Kaki 8 Kaki 6 Kaki 7
Képek forrása: Terebess

Igazi vitaminbomba

A kakiszilva gyógynövényként is ismert, hiszen olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a magnézium, a jód, a vas, a kalcium vagy éppen a foszfor. Emellett dúskál A, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban.  Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és kisebb mértékben pektint, de mangán és réz is megtalálható benne. A vonalaikra vigyázóknak érdemes észben tartaniuk, hogy 100 gramm gyümölcs közel 70 kalóriát tartalmaz.

 Kakiszilva függesztve
A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.
Diospyros   forrás: Mindmegette
Ősz végére, tél elejére érik be, mire már a levél is lehull a fáról:
kis lámpásokként világítanak a gyümölcsök
 
A novemberben érő gyümölcs fogyasztása a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően számtalan betegségre gyógyírt jelenthet, így segítségével megelőzhetjük, illetve kezelhetjük a pajzsmirigybetegségeket, a vérszegénységet, az érelmeszesedést vagy éppen a fogínysorvadást. A Távol-Keleten a hajnövekedés meggyorsítására is használják, de az őszi időszakban oly gyakori megfázásos betegségeket is elűzhetjük a segítségével, hiszen jót tesz a torokgyulladásban, torokfájásban, esetleg hörghurutban szenvedőknek is. A rákgyógyításban is szerepet játszhat, különböző kutatások támasztják alá, hogy a daganatok ellen is védelmet nyújthat. Használják még vérzéscsillapítóként, sőt vérnyomáscsökkentőként is.
 
Még ezt olvastam róla:
Érelmeszesedés ellen
Mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánst, mint a zöld tea, fogyasztása által elkerülhetjük az érelmeszesedést, és a stresszt is csökkenti. Ez a szénhidrátokban gazdag táplálék, védi a szívizmot is.
 
Szürkehályog ellen
A datolyaszilva nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és béta-karotint, ezért megvéd a sokakat érintő makula-degeneráció nevű szembetegségtől és a szürkehályogtól is.
 
Depresszió ellen
Bár a gyümölcs eléggé édes, mégis sok jó szénhidrátot tartalmaz, így ösztönzi az agyi aktivitást, energiával tölt fel, és segít a depresszió elleni küzdelemben.
 
Erősíti az immunrendszert
Ez a finom és nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs főleg az őszi és tavaszi időszakban kiválóan erősíti az immunrendszert. Fogyasztása segít védekezni a szezonális vírusos betegségekkel szemben.
 
Enyhíti a gyomorfájást
Mivel egy lúgos étel, csökkenti a gyomor és a vér savasságát, így normalizálja a gyomorműködést és a terhelést.
 
Megelőzhető a rák
A táplálkozás-szakértők gyakran ajánlják a khaki fogyasztását, hiszen általa megelőzhető és csökkenthető az egyik legkomolyabb, rákot okozó rizikófaktor, a stressz.
 
Fáradtság ellen
Mivel gazdag tápanyagokban, szervezetünket folyamatosan energiával tölti fel. Serkenti az agy működését, ezért ajánlott azoknak fogyasztani, akik nagyobb szellemi terhelésnek vannak kitéve.
 
Bőrfiatalító
A khakit gyakran használják kozmetikai szerek alapanyagaként, így ajánlott azoknak is fogyasztani, akik gyorsan ráncosodtak, fáradt, fakó, töredezett a bőrük. A belső fogyasztáson kívül, villával széttörve, egy kis mézzel elkeverve pakolásként is alkalmazhatjuk.
Kakiszilva
Ugye, hogy csodagyümölcs?