Analógia-hegy

 Jon Kabat-Zinz: Bárhová mész, ott vagy

"Lehet. De végülis a hegy dönti el, ki fogja megmászni."

Az Everest-expedíció vezetője, amikor arról kérdezték, vajon
az idősebb gyakorlott hegymászónak lenne-e esélye feljutni a csúcsra

 

Vannak külső és belső hegyek. Már a puszta jelenlétük hívogat, arra szólít, hogy megmásszuk őket. A tanításuk mindent összevetve talán az, hogy magunkban hordozzuk az egész hegyet, a külsőt ugyanúgy, mint a belsőt. Olykor hiába keressük és kutatjuk a hegyet, mégsem találjuk, míg végül elérkezik az idő, és megfelelően motiváltak és felkészültek leszünk a hozzá vezető út megtalálására, mely először a lábához, majd a csúcshoz vezet. A hegymászás erőteljes metaforája az élet keresésének,a spirituális útnak, a növekedés ösvényének, az átalakulásnak és a megértésnek. A nehézségek, melyekkel szemben találjuk magunkat az úton, azokat a kihívásokat testesítik meg, melyekre szükségünk van ahhoz, hogy kiterjesszük határainkat. Végül is maga az élet a hegy és a tanító: az szolgáltat tökéletes lehetőségeket az erőben és bölcsességben való növekedés belső munkájához. Tanulni- és növekednivalóban nem szenvedünk hiányt, ha egyszer az út mellett döntöttünk. A kockázatok nagyok, az áldozatok döbbenetesek, a végkifejlet mindig bizonytalan. Végtére is maga a mászás a kaland, nem csupán az, ha a csúcson állunk.

  Mount Everest

Először megtanuljuk, milyen a hegy lábánál lenni. Csak később találkozunk a lankákkal, s végül talán a csúccsal. De ember nem maradhat a csúcson. A felfelé mászás nem teljes a leereszkedés nélkül, amikor visszatérünk, és újra látjuk az egészet a távolból. A csúcsot megjárva azonban új látásmódra tettünk szert, s ez örökre megváltoztathatja azt, hogyan látjuk a dolgokat.

A Mount Analogue (Az Ananalógia-hegy) című csodálatosan befejezetlen történetében René Daumal már feltérképezte ennek a belső kalandnak a részletét. A számomra legemlékezetesebb része az Analógia-hegy szabályáról is beszél: mielőtt az ember feljebb megy a következő táborig, fel kell töltenie az utána érkezők számára azt a táborhelyet, amelyet elhagy, és úgy kell leereszkednie a hegyről, hogy útközben megosztja a többi mászóval a feljebb fekvő részekről szerzett tudását, hogy azok a javukra fordíthassák azt, amit a másik a saját leereszkedéséig megtanult.

Bizonyos módon mindannyian ezt tesszük, amikor tanítunk. Legjobb tudásunk szerint megmutatjuk másoknak, amit eddig láttunk. Ez legfeljebb egy úti beszámoló, a tapasztalatainkról készült térkép, és semmi esetre sem a teljes igazság. Így tárul fel a kaland. Mindannyian együtt vagyunk az Analógia-hegyen, és szükségünk van egymás segítségére.

 

John Kabat-Zinn: Bárhová mész, ott vagy - Éberségmeditáció a mindennapi életben

 Jon Kabat-Zinz: Bárhová mész, ott vagy

Feliratkozás Hírlevélre, ajándék ÖN-TUDAT-osítás E-book-kal:

Kérem az E-book-ot is - így iratkozom fel a hírlevélre!

vagy anélkül:

Feliratkozom a hírlevélre!

Elérhetőség:

sutomaria kukac eromerito pont hu

+ 36 70 314 11 92