Abbahagyhatatlan

Abbahagyhatatlan
Zabpelyhes süti 2.
 
Új helyre költöztem: van tér, levegő, és fény.. no, meg kicsit melegebb is van itt! :-)
Megjött a kedvem a sütésre. Nos, nincs sok alapanyagom.
 
Nézzük, mi van itthon:

Almák a turmixban

- 3 alma és 3 banán (datolyaszilva.. stb)
- 10 dkg-nyi zabpehely,
- zabpehelyliszt,
- áztatott mazsola,
- fél csésze saját meggybefőtt,
- keserű csoki,
- persze mehetnek bele magvak is: mandula, kesudió stb.
- kis szódabikarbóna, citromlével meglocsolva
- 5 dkg vaj - vagy kókuszzsír/olaj (utóbb már ezzel készült)
- kis só,
- kis őrölt mák.
 
A gyümölcsöt elaprózva teszem a Moulinex-be... kell pár perc, míg felfedezem, mi hiányzik a kütyühöz, hogy beinduljon?!
 Banán aprítva 
 

Beáztatott mazsola

Egy tálba teszek 100 gr zabpelyhet, ehhez adom a gyümölcs őrleményt, jó pár kanál zabpehelylisztet, kávéskanálnyi szódabikarbónát, és persze sót, meleg előkészített vajat.
 
Jó összedolgozom. Amikor a mazsola megázott (egy éjszaka jó hozzá), azt is beleforgatom (leve nélkül), meg a csokit. 
Kanállal sütőpapírra teszek egy kanálnyi adagot és ellapítgatom. Mikor kész, mindegyik közepébe teszek 1-1 meggy szemet.
 
Az első tepsibe 16 db-ot készítek. 25-35 perc alatt megsül, 4-es lángon.
 A tepsin
 
Inkább lágy volt, mikor kivettem.
A maradék anyagnál jutott eszembe, hogy mákot is akartam beletenni. Így a kisebbik részbe egy kanálnyit abból is beleforgattam.
Mivel állnia kellett a sütés ideig, ezért pár csepp meggy levével lazítottam fel.
űMákosan
Ebből 7 db sikerült.
Majdnem ott felejtettem a sütőben… de ez jót tett neki, mert jobban meg tudott száradni, az alja barnább lett, ami kifejezetten jót tett neki!
 Hmmm, mind együtt!
Hááát, ez sem fog tudni hetekig elállni!
 
Valóban abbahagyhatatlan.. nem bírok neki ellenállni!
 Legújabb zabpelyhes süti és hangulat

Folytatása - 2.

Amikor már nem felejted el a mákot, és belecsempészed az alkotóvágyad.
Mazsolával és vörös áfonyával készült - négyszögletesre nyújtva-vágva (macerás):

 Zabpelyhes süti 2. tepsiben  Zabpelyhes süti 2.

 

Folytatás 3.

Ebben most mák, meggy, sötét csokidarabok... meg sütőtök püré, és ilyen finomságok vannak!
Pazarrr! :-) A jelszó változatlan: abbahagyhatatlan!

 Zabpelyhes süti 3. tepsiben Zabpelyhes süti 3. tepsiben

Folytatás 4.

A múltkor az újpesti piacon sikerült gyönyörű, isteni édes és nagy darab datolyaszilvát (kahki, vagy hurma más néven) vennem, rendkívül jó áro.
Az utolsóval bírkóztam, akkor jött az ötlet: de hiszen ezt is bele lehet tenni az új sütimbe!

A gondolatot tett követte... természetesen a szokásos alma-banán-mazsola-kesudió-keserű csoki-mák betét így is benne volt...

Szóval így jött létre a V 4.0 - hát sajnos, ő sem lett hosszú életű. :-D

 

Zabpelyhes süti V 4.0

Folytatás 5.

Most a kókusz került sorra, mint alapanyag. 1 alma + 1 banán + s a többi mellett jött: a kókusz.
Így aztán sokkal jobban szívta magába a nedvességet, szárazabb is lett.
Finom, könnyű, porhanyós! :-) Nekem - és másnak is -, bejött!

Zabpelyhes süti V. 5.0

Ha te is kipróbálod és olyannyira bejön, mint nekem, lécci, küldj a sütidről fényképet és rövid leírást!
Szeretném itt megosztani!
Köszi!
:-)

 

A datolyaszilváról vagy hurmáról (Diospyros kaki).. 
avagy a novemberi csodagyümölcsről

Mióta rátaláltam, a kedvencemmé vált. Hiszen az egész családot leveszi a lábárólez az éretlen paradicsomnak látszó.. vagy éppen 
Igazából olyan alma méretű, látványos, narancssárga gyümölcs. Kissé átlátszó, mégis vaskos héja. Én nem szoktam megenni. Viszont rendkívül hatékony maga gyümölcs, mert egy szem mag sincs benne. A héján kívül mindent meg lehet benne enni. A húsa pedig édes - de csak, ha érett! -, lágy, olvad a szájban.

Kaki Hurma finomság

Valahol vagy 8 nevet olvastam róla, ha megtalálom, idemásolom őket.
(Megtaláltam. Több, mint 8!: kaki, kakiszilva, datolyaszilva, hurma, sharon-gyümölcs, persimon,, lótuszszilva, virginiai szilva, lichiparadicsom, kákó, 
égiszilva; Hoshigaki; Lótuszszilva - Diospyros lotus; Virginiai szilva - Diospyros virginiana)

Kaki Kaki 6 Kaki 7
Képek forrása: Terebess

Igazi vitaminbomba

A kakiszilva gyógynövényként is ismert, hiszen olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a magnézium, a jód, a vas, a kalcium vagy éppen a foszfor. Emellett dúskál A, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban.  Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és kisebb mértékben pektint, de mangán és réz is megtalálható benne. A vonalaikra vigyázóknak érdemes észben tartaniuk, hogy 100 gramm gyümölcs közel 70 kalóriát tartalmaz.

 Kakiszilva függesztve
A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.
Diospyros   forrás: Mindmegette
Ősz végére, tél elejére érik be, mire már a levél is lehull a fáról:
kis lámpásokként világítanak a gyümölcsök
A novemberben érő gyümölcs fogyasztása a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően számtalan betegségre gyógyírt jelenthet, így segítségével megelőzhetjük, illetve kezelhetjük a pajzsmirigybetegségeket, a vérszegénységet, az érelmeszesedést vagy éppen a fogínysorvadást. A Távol-Keleten a hajnövekedés meggyorsítására is használják, de az őszi időszakban oly gyakori megfázásos betegségeket is elűzhetjük a segítségével, hiszen jót tesz a torokgyulladásban, torokfájásban, esetleg hörghurutban szenvedőknek is. A rákgyógyításban is szerepet játszhat, különböző kutatások támasztják alá, hogy a daganatok ellen is védelmet nyújthat. Használják még vérzéscsillapítóként, sőt vérnyomáscsökkentőként is.
 Kakiszilva felhasználása
Forrás: femcafe

További fajtái még (Wikipédia):
- Diospyros kaki 'Vaniglia'
Világosabb színű, kissé gerezdekre osztott, csúcsosodó, középnagy méretű, kellemes ízű gyümölcsöt termő fajta.
- Diospyros kaki 'Choccolatino'
Kisebb termésű, de igen finom, keményen sem fanyar gyümölcsű fajta. Erős növekedésű fája általában már a harmadik évtől terem.
- Diospyros kaki 'Hana Fuyu'
Középnagy, pogácsaszerűen lapított, sötét narancsszínű gyümölcsöt termő, lassú növekedésű, viszonylag kis termetű fajta.
- Diospyros kaki 'Tipo'
A legnagyobb termésű, finom ízű, gömbölyded alakú fajta.
Ugye, hogy csodagyümölcs?